Ακουστική περιγραφή για άτομα με προβλήματα όρασης στο ¨Ηλίας Τριανταφυλλίδης"

Στο πλαίσιο του προκριματικού ομίλου του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νεανίδων στο κλειστό γυμναστήριο «Ηλίας Τριανταφυλλίδης» στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σχολιασμός ακουστικής περιγραφής για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, τυφλούς και μερικώς βλέποντες.

Να μπορούν, δηλαδή, να ζήσουν βιωματικά οι άνθρωποι αυτοί, κάθε παιχνίδι όπως οι υπόλοιποι βλέποντες.

Ο οργανισμός Noriaki Kano Labs σε συνεργασία με το Εργαστήριο Προσαρμοσμένη Άθλησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη δράση, με τον κ. Μιχάλη Λολίδη, μέλους του Noriaki Kano Labs να έχει το ρόλο να περιγράψει στον κ. Φώτη Μπίμπαση, πρώην μέλους της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής αυτό που ζούσε την ώρα του αγώνα.

«Δεν μεταφέρουμε αυτά που βλέπουμε αλλά αυτά που ζούμε. Είναι μία ολόκληρη κουλτούρα και προσέγγιση. Συνεχώς το χτίζουμε για να μπορεί να δημιουργηθεί ένα μόνιμο φορμάτ σχολιασμού. Είναι ένα τεράστιο κοινωνικό θέμα και η Ελλάδα πάντα πρωτοπορεί. Το βόλεϊ ήταν μία συγκυρία και θα θέλαμε αυτό να γίνεται σε κάθε παιχνίδι της Εθνικής αλλά και στα πρωταθλήματα» σχολίασε ο Μιχάλης Λολίδης.

«Από τηλεόραση είχα παρακολουθήσει στο παρελθόν βόλεϊ. Έχω μία φίλη που βλέπουμε μαζί και μου περιγράφει. Η φυσική παρουσία ήταν κάτι διαφορετικό. Ένιωσα τον παλμό, άκουγα τη μπάλα από το σερβίς, άκουγα το μπλοκ, τα καρφιά και παράλληλα με την περιγραφή που μου έκαναν, κατάφερα να ζήσω έναν συγκλονιστικό αγώνα μετά από πολλά χρόνια σε ένα άθλημα που δεν το περίμενα» είπε μετά την αναμέτρηση ο Φώτης Μπίμπασης, ο οποίος είναι από τα κορυφαία και αναγνωρίσιμα κοινωνικά στελέχη της Θεσσαλονίκης.

Στην Ελλάδα, μετά από δύο ευρωπαϊκά βραβεία ΕRASMUS, τον -σε εξέλιξη- παγκόσμιας καινοτομίας αντίστοιχο θεσμό VIWAS στην υδατοσφαίριση (μαζί με 4 χώρες με καθοδήγηση από την Ελλάδα) έχουν δημιουργήσει μοναδική τεχνολογία.

Όλα τα παραπάνω σε συνεργασία με τον οργανισμό Noriaki Kano Labs και το Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Άθλησης / ΣΕΦΑΑ το Eθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο στόχος της δράσης αυτής είναι η δημιουργία μόνιμου θεσμού παροχής της συγκεκριμένης υπηρεσίας στον αθλητισμό.

Μαζί με την δημιουργία του θεσμού Υπεύθυνου ισότιμης αλυσίδας προσβασιμότητας-ACCESo για φιλάθλους με κάθε μορφή αναπηρίας.

Ένα διαρκές, δηλαδή, κοινωνικό αποτύπωμα γιατί το βόλεϊ και ο αθλητισμός είναι για όλους.

Η δράση αυτή είναι αποτυπωμένη στην agenda 2030 και 17 στόχοι αειφορίας των Ηνωμένων Εθνών, ικανοποιώντας τον στόχο «10 λιγότερες ανισότητες».
 
πηγή: volleyball.gr