Αμαζόνες Νέας Ερυθραίας: Μια ομάδα θαύμα στην Α1 Γυναικών

Οι Αμαζόνες Νέας Ερυθραίας είναι μια ομάδα που ξεκίνησε από την αγάπη για το βόλεϊ της τοπικής κοινωνίας και σιγά-σιγά σκαρφάλωσε στην Volleyleague Γυναικών.

Οι Αμαζόνες θα αγωνιστούν τη νέα σεζόν στην κατηγορία των μεγάλων για πρώτη φορά στην ιστορία τους και είναι έτοιμες να ανταπεξέλθουν και σε αυτή την πρόκληση.
Η πορεία προς την άνοδο δεν ήρθε ουρανοκατέβατη, έγινε αργά και μεθοδικά καθώς η δουλειά που έγινε όλα αυτά τα χρόνια στις ακαδημίες απέδωσε σιγά – σιγά καρπούς και η ομάδα έφτασε στην Α2.
Στην Pre League η ομάδα άλλαξε ριζικά πρόσωπο καθώς πολλές από τις αθλήτριες που είχε “γεννήσει” η ομάδα αποχώρησαν και στη θέση τους ήρθαν κορίτσια από όλη την Ελλάδα για να την ενισχύσουν.
Με προπονητή τον Στέλιο Ατσιδαύτη τα τελευταία δύο χρόνια, που θα είναι και προπονητής στη volleyleague, η ομάδα απέκτησε νέο πρόσωπο και νέα προοπτική και με τις πάντα γεμάτες κερκίδες έφτασε τελικά στην μεγαλύτερη στιγμή της στην ιστορία της.
Η ομάδα στην Pre League είχε σημαία την Δάφνη Βαρουδάκη η οποία ξεκίνησε το βόλεϊ στον Ηρακλή Κηφισιάς και με συμμετοχή σε ομάδες όπως το Μαρκόπουλο, ο ΑΟ Θήρας και η Θέτιδα Βούλας αποφάσισε να έρθει στην ομάδα των Βορείων Προαστίων το 2017.
Για τρίτη σεζόν έμειναν η Σοφία Γκιαούρη (μετά από τον Πανναξιακό και τον Ηλυσιακό) και η Νικολίτσα Τσακούμη, από το 2018 έμειναν η Αθηνά Χρυσομάλλη που είχε αγωνιστεί σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό και η Νεφέλη Σούλη που ήρθε από το Μαρκόπουλο.
Ολοκαίνουργιες προσθήκες η Δέσποινα Σιδεράτου από τον Πορφύρα, η Χριστίνα Ζήση από τον ΖΑΟΝ, η Χρυσάνθη Χριστοδούλου από τον Ηλυσιακό, η Ηλιάνα Γιαννακοπούλου από τον Απόλλωνα, η Σταυρίνα Κοντραφούρη από την Ένωση Βύρωνα και τέλος η Ναταλία Κωτσιάκη μαζί με την Κατερίνα Μαστοράκη. Από τις ακαδημίες των Αμαζόνων προέρχεται η νεαρή Χριστίνα Πατρινού που αγωνίζεται ως διαγώνια και ξεκίνησε το βόλεϊ πριν 5 χρόνια.
Εδώ αναλυτικά το ρόστερ.

IMG 8111
Για τις Αμαζόνες μας μίλησαν ο προπονητής της ομάδας Στέλιος Ατσιδαύτης, η διαγώνια Δέσποινα Σιδεράτου, η πασαδόρος Αθηνά Χρυσομάλλη και τέλος ο πρόεδρός της Δημήτρης Τζανετής.
Στέλιος Ατσιδαύτης:
“Μετά την αναστολή των πρωταθλημάτων και την τελευταία απόφαση της ΕΟΠΕ, προκύπτει, αν η ερμηνεία μου είναι σωστή, ότι ανεβαίνουμε στην Α1.
Είμαστε χαρούμενοι, όχι τόσο όμως όσο θα ήμασταν αν είχε επιτευχθεί μετά από αγώνες, όπως προβλεπόταν. Όλες οι ομάδες που θα συμμετείχαν στα πλέι οφ ήταν πολύ κοντά αγωνιστικά και θα είχαν τις ίδιες πιθανότητες. Ωστόσο θεωρώ ότι η ομάδα μας σίγουρα το άξιζε με βάση την εικόνα που έδειξε όλη τη χρονιά, όντας πρώτη για έναν ολόκληρο γύρο και δεύτερη με διαφορά την ώρα της διακοπής. Επίσης είμαι πολύ χαρούμενος για τις κοπέλες, γιατί οι κόποι τους και οι θυσίες τους είχαν αντίκρισμα. Η ομάδα είχε πολύ καλό κλίμα, θεωρώ ότι αποτελούνταν από καλές αθλήτριες, αλλά ακόμα καλύτερους χαρακτήρες, ώστε ποτέ δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό πρόβλημα. Είμαι πολύ περήφανος για τις κοπέλες που είχα στην ομάδα και ήταν μια χρονιά που θα θυμάμαι πάντα ευχάριστα!!!
Η ομάδα πριν 2 χρόνια ήταν στην Α2 και τώρα με 2 συνεχείς ανόδους βρίσκεται στην volleyleage. Και εξίσου σημαντικό ρόλο έχει παίξει σε αυτό η διοίκηση των Αμαζόνων. Πάντα κοντά μας με φερεγγυότητα, με οργάνωση, σταθερότητα, κατανόηση, προγραμματισμό και με νοοτροπία που πάνω από όλα βάζει τις καλές ανθρώπινες σχέσεις. Η πορεία της ομάδας οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες της διοίκησης. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά και τους συνεργάτες μου, τον Μπαρούτα Γιάννη και Πεφάνη Γιώργο για την πολύτιμη βοήθειά τους, καθώς και τον Ψαρογιώργο Κώστα που έχει αναλάβει τις φυσιοθεραπείες και την αποκατάσταση των αθλητριών με τους συνεργάτες του.
Ξεκινάμε πλέον τον σχεδιασμό για τη νέα αγωνιστική χρονιά, η οποία θα είναι πολύ δύσκολη για πολλούς λόγους, ενώ έχω έναν προβληματισμό και για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί το νέο πρωτάθλημα, καθώς αυτά που ακούγονται για ομίλους και λίγους αγώνες δεν θεωρώ ότι βοηθούν το άθλημα, ειδικά μετά τη φετινή χρονιά που τελείωσε πρόωρα και με τις αθλήτριες μακριά από αγώνες μπορεί και για 6-7 μήνες. Ελπίζω να ληφθούν οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις με κύριο γνώμονα την πρόοδο του αθλήματός μας. Κλείνοντας, να ευχηθώ υγεία σε όλους!!”
Αθηνά Χρυσομάλλη:
“Γενικά δεν έχει βγει ακόμα κάτι επίσημα οπότε δε νομίζω ότι το έχουμε συνειδητοποιήσει ακριβώς. Είναι περίεργο, νομίζω για όλες και όλους μας να ακούμε συγχαρητήρια για την άνοδο υπό αυτές τις συνθήκες. Τα δεχόμαστε αλλά ακόμα δεν ξέρουμε τι θα τα κάνουμε και πως θα πορευτεί το άθλημα. Η διακοπή του πρωταθλήματος ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας. Η μη πραγματοποίηση των play-offs επίσης. Είναι μια διαδικασία για την οποία νομίζω ζουν οι περισσότεροι αθλητές. Δεν μπορώ να σχολιάσω το αν ο τρόπος που, λογικά, ανεβήκαμε είναι δίκαιος ή άδικος. Σίγουρα ο αντικειμενικά δίκαιος τρόπος θα ήταν μέσω των play-offs. Ωστόσο, η πορεία, η απόδοση και η βαθμολογία της ομάδας μέχρι τη στιγμή της διακοπής σίγουρα στηρίζουν την απόφαση για την άνοδο των Αμαζόνων.
Είναι η δεύτερή μας άνοδος, μέσα σε δύο χρόνια που είμαι κομμάτι αυτής της ομάδας και θεωρώ ότι αυτή η επιτυχία έχει άμεση σχέση με το προπονητικό staff, την ποιότητα και το χαρακτήρα όλων των συμπαικτριών μου (προφανώς και των δύο χρόνων) αλλά και τον τρόπο διαχείρισης της ομάδας από τη διοίκηση. Αναμένουμε όλοι να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα την καινούρια σεζόν.
Συγχαρητήρια στην ΑΕΚ για το πρωτάθλημα και την άνοδο και σε όλες τις ομάδες για ακόμα μια χρονιά προπονήσεων και αγώνων. Ελπίζω πως όλοι μας θα δούμε τα πράγματα διαφορετικά μετά από αυτή τη χρονιά. Ίσως καλύτερα. Ίσως καταλάβουμε μέσα από όλο αυτό τι σημαίνει να έχεις κάθε μέρα προπόνηση και να μπορείς να είσαι με την ομάδα σου. Ίσως εκτιμήσουμε το γεγονός ότι τη μια στιγμή μπορούσαμε και την επόμενη σταμάτησαν τα πάντα. Και σίγουρα ελπίζω κάποια στιγμή ότι ο μεγάλος νικητής θα είναι ο αθλητισμός γενικότερα.”
Δέσποινα Σιδεράτου:
“Είμαι πολύ χαρούμενη για την άνοδο της ομάδας! Αν και νεοφώτιστες στη preleague ήταν κάτι που θέλαμε και δείξαμε ότι το αξίζαμε! Μακάρι να μπορούσαμε να πανηγυρίσουμε στο γήπεδο όλοι μαζί όπως θα θέλαμε αλλά δυστυχώς οι συνθήκες δεν μας το επιτρέπουν! Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη διοίκηση για την άψογη συνεργασία άλλα και και στις συναθλήτριες μου για τις μοναδικές στιγμές που ζήσαμε! Συγχαρητήρια σε όλους!
Ήμουν σίγουρη από την αρχή της σεζόν ότι θα είχαμε πόλη καλή πορεία την και θα ήμασταν ψηλά! Ξέραμε ότι ήταν δύσκολο το πρωτάθλημα με πολύ καλές ομάδες αλλά βλέπαμε κάθε ματς ξεχωριστά. Η πιο έντονη στιγμή που θυμάμαι είναι η νίκη μας απέναντι στην ΑΕΚ στον πρώτο γύρο.
Αφιερώνω την άνοδο σε όλη την ομάδα που περάσαμε μια υπέροχη και ξεχωριστή χρονιά αλλά και στην οικογένεια μου που με στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια και είναι πάντα δίπλα μου!”
Δημήτρης Τζανετής:

“Ο Αθλητικός Όμιλος Νέων Νεανίδων Νέας Ερυθραίας Αμαζόνες, ιδρύθηκε το 1977 από τον Δημήτρη Παπαδόπουλο και αποτελεί ένα ιστορικό σωματείο της πόλης μας. Όλα αυτά τα χρόνια, στόχος μας ήταν να προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο, πάντα με γνώμονα την ομαδική δουλειά και προσπάθεια τόσο από τους προπονητές και τις αθλήτριές μας όσο και από το εκάστοτε διοικητικό συμβούλιό μας. Γι’ αυτό τον λόγο και ο λαός μας λέει πως τρώγοντας έρχεται η όρεξη, με σωστή δουλειά, όραμα και στόχο. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, παρά τις δυσκολίες, που ήρθαν και αντιμετωπίστηκαν με πολλή προσπάθεια, οι Αμαζόνες κατάφεραν κάτι που για πολλούς από εμάς ήταν αρκετά δύσκολο αλλά ποτέ ακατόρθωτο, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε στον αθλητισμό μπορούν να γίνουν τα πάντα αρκεί να υπάρχει η συνεχής προσπάθεια με στόχο και πρόγραμμα μέχρι το τέλος.”
GV: Περιμένατε τόσο αλματώδη εξέλιξη και άνοδο στην Α1;
Δ. Τζ.: “Η αλήθεια είναι, πως πρωταρχικός μας στόχος δεν ήταν η άνοδος της ομάδας μας, ωστόσο όμως τα τελευταία χρόνια οι Αμαζόνες είχαν την τύχη να κάνουν πολύ καλές μεταγραφές με αθλήτριες υψηλού επιπέδου αλλά και με προπονητές. Είναι σημαντικό να γίνει αναφορά στον κ. Χάρη Ντιγριντάκη, έναν άνθρωπο αρκετά δραστήριο τόσο στον παραγοντικό τομέα όσο και στον οικονομικό ο οποίος μας παρείχε αυτοπεποίθηση και σιγουριά για το μέλλον των Αμαζόνων. Όμως, για είμαι δίκαιος, δεν μπορώ να μην αναφέρω την σημαντική βοήθεια της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής και κυρίως του Γιώργου Θωμάκου αλλά και των αγαπητών χορηγών μας.”

GV: Η ομάδα θα μπορέσει να σταθεί στην Α1 μια τόσο δύσκολη εποχή; Έχει το μπάτζετ; Τι πλάνα έχετε για την ομάδα;
Δ. Τζ.: “Οι Αμαζόνες ήρθαν στην Α1 για να παίξουν βόλεϊ, καθώς αυτό αποτελεί μία ιστορική στιγμή τόσο για την ομάδα μας όσο και για την πόλη της Νέας Ερυθραίας. Αφού, ανεβήκαμε στην Α1, στόχος μας είναι η παραμονή μας σε αυτή, δίχως την απώλεια της χαράς σε αυτό το καινούργιο ταξίδι, αλλά και της αισιοδοξίας. Σίγουρα, για να μείνεις στην Α1 χρειάζεσαι ένα δυνατό μπάτζετ για να έχεις καλές μεταγραφές και για να παρέχεις στις αθλήτριες και τους προπονητές αυτά που χρειάζονται, γι ΄αυτό και εμείς σαν Ομάδα έχουμε διασφαλίσει αυτό το κομμάτι. Όπως είναι γνωστό σε όλους, οι εποχές αυτή τη στιγμή είναι αρκετά δύσκολες, όμως έχουμε πλάνο, πρόγραμμα, τον Χάρη Ντιγρικτάκη και τον προπονητή Στέλιο Ατσιδαύτη.”
GV: Είναι η δεύτερη φορά που ομάδα της Νέας Ερυθραίας ανεβαίνει στην πρώτη κατηγορία. Πόσα έχουν αλλάξει από τότε που ο Πανερυθραϊκός ήταν στην Α1 μέχρι σήμερα;
Δ. Τζ.: “Στον αθλητισμό δεν μπορείς να μείνεις στο παρελθόν, καθώς πρέπει να πειραματίζεσαι και να προσπαθείς να μην κάνεις τα ίδια λάθη και κυρίως να μην αφήνεις την χαρά της ανόδου στην Α1 να σου πάρει το μυαλό. Με την σειρά του και ο Πανερυθραϊκός κατάφερε να ανέβει στην Α1, να παίξει καλό βόλεϊ, να χάσει και να κερδίσει. Οι σχέσεις του Πανερυθραϊκού και των Αμαζόνων είναι πολύ καλές καθώς με όλη αυτή την αλλαγή ήρθαν στο γήπεδό μας πολύ καλές και δυνατές ομάδες με αποτέλεσμα οι αθλητές και οι αθλήτριες να έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν αγώνες υψηλού επιπέδου."

GV: Το γυναικείο βόλεϊ έχει μέλλον στη Νέα Ερυθραία;
Δ. Τζ.: “Το βόλεϊ στην Νέα Ερυθραία αποτελούσε πάντα ένα πολύ δημοφιλές και ενδιαφέρον άθλημα, ωστόσο το μέλλον του εξαρτάται από εμάς. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία, να γίνουμε παράδειγμα για τις υπόλοιπες ακαδημίες του συλλόγου, αλλά και για τα νέα κορίτσια που θα έρθουν στον σύλλογό μας για να μάθουν βόλεϊ. Έτσι, για να γίνουν τα παραπάνω θα πρέπει θα πρέπει όλος ο σύλλογος να δουλέψει με υπομονή και με όραμα.”

GV: Πού αφιερώνετε την άνοδο;
Δ. Τζ.: “Την άνοδο στην Α1 την αφιερώνω σε όλους τους ανθρώπους όπου από το 1977 μέχρι και σήμερα συμμετείχαν στα διοικητικά συμβούλια, στις αθλήτριες που πέρασαν το κατώφλι του γηπέδου μας και αγωνίστηκαν και σε όλους τους ανθρώπους που αφιέρωσαν και συνεχίζουν να αφιερώνουν τον χρόνο τους για να έρχονται στους αγώνες μας με σκοπό να μας υποστηρίξουν. Εύχομαι το καινούργιο μας ταξίδι να το ζήσουμε και να το χαρούμε όσο πιο πολύ μπορούμε.”