Ο Στέφανος Νανάς και ο Νίκος Μούχλιας για την Εθνική παίδων (video)

Από τον Απρίλιο του 2017 όταν ανέλαβαν την Εθνική παμπαίδων είχαν βάλει ως στόχο η φουρνιά που είχαν στα χέρια τους να αγωνιστεί σε τρία συνεχόμενα ευρωπαϊκά μέχρι την ενηλίκιωσή της.

Δυόμιση χρόνια μετά, έχουν πετύχει τον στόχο αυτόν κατά τα 2/3.

Ο λόγος για τον Ομοσπονδιακό προπονητή Στέφανο Νανά και τον άμεσο συνεργάτη του Νίκο Μούχλια, οι οποίοι ξεκίνησαν σε επίπεδο παμπαίδων με την συμμετοχή στο Ευρωβόλεϊ Κ17 το καλοκαίρι του 2017 με την κατάκτηση της 7ης θέσης και ακολούθησε η Εθνική παίδων το 2018 με την 11η θέση.

Άλλος ένας στόχος έμεινε, με τους αθλητές να βρίσκονται πλέον στην Εθνική εφήβων με προοπτική να προκριθούν μέσω των προκριματικών του Ιανουαρίου του 2020 στα τελικά του Ευρωβόλεϊ Κ20. Οι δύο συνεργάτες, μίλησαν για την δεύτερη θέση στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κ20 στην κάμερα του volleyball.gr, κάνοντας και τον απολογισμό τους στο διάστημα που βρίσκονται στον πάγκο των Εθνικών ομάδων.

Για τον απολογισμό της ομάδας από την Αλβανία και το Βαλκανικό:

Νίκος Μούχλιας: «Ο απολογισμός είναι θετικός αν υπολογίσουμε τις συνθήκες που έγινε το τουρνουά, τις μέρες προετοιμασίας, τις υποχρεώσεις των παιδιών λόγω τρίτης Λυκείου και την κούραση από την αγωνιστική περίοδο. Βγήκαν κάποια συμπεράσματα που μας προβλημάτισαν και θα τα διορθώσουμε την επόμενη φορά».

Στέφανος Νανάς: «Σίγουρα είναι θετικός ο απολογισμός και πάντα πρέπει να είναι έτσι. Από τις ήττες και τις νίκες που κάναμε βγάλαμε πολλά συμπεράσματα και η επόμενη μέρα είναι πάντα η πιο δύσκολη. Θα πρέπει να κάνουμε απολογισμό εμείς οι προπονητές, δηλαδή να δούμε τι πρέπει να διορθώσουμε και πόσο άμεσα μπορούμε να το κάνουμε αυτό, ώστε να έχουμε μετέπειτα ένα θετικό αποτέλεσμα. Ένα από αυτά είναι η πρόκριση στο Πανευρωπαϊκό εφήβων τον επόμενο Ιανουάριο».

Για τις εμπειρίες από τις νίκες που πήραν τα παιδιά, παίζοντας με αθλητές μεγαλύτερης ηλικίας:

Στέφανος Νανάς: «Θα προτιμούσα να ήταν όλοι συνομήλικοι, γιατί σε μια ήττα με έναν μεγαλύτερο από εσένα έχεις πάντα μια δικαιολογία στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου. Όμως, αν είχαμε να αντιμετωπίσουμε ομάδες ισάξιες η δεύτερη θέση θα ήταν σίγουρα μεγαλύτερου ειδικού βάρους. Επειδή τα έφεραν έτσι οι συγκυρίες δεν συμμετείχαμε στο Κόσοβο, στο πρωτάθλημα που έπρεπε να αγωνιζόμαστε, δηλαδή των παίδων και πήγαμε στους εφήβους. Παρά το γεγονός ότι κάναμε δύο ήττες καταλάβαμε μια θέση η οποία για μας περισσότερο είναι μια θέση προβληματισμού παρά τιμητική, ώστε να πανηγυρίζουμε».

Για την βελτίωση των παιδιών όσο χρονικό διάστημα είναι προπονητές:

Στέφανος Νανάς: «Την βελτίωση την κοιτάς και την συγκρίνεις με το επίπεδο των άλλων χωρών. Δεν μπορούμε να πούμε από μόνοι μας εδώ στην Ελλάδα για την βελτίωση. Σίγουρα, βλέπουμε κάποια παιδιά να παίζουν καλύτερο βόλεϊ στις ομάδες τους, να είναι τεχνικά καλύτεροι, αλλά και σε φυσική κατάσταση. Βέβαια, το βασικό μέτρο σύγκρισης είναι οι Ευρωπαϊκοί, οι Βαλκανικοί και οι διεθνείς αγώνες. Θεωρώ και πιστεύω ότι σε αυτό το κομμάτι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, δηλαδή πάμε να καταρρίψουμε το μύθο που λέει ότι οι μικρές αναπτυξιακές ομάδες των Ελλήνων είναι πολύ καλές όσο είναι μικροί, αλλά όσο μεγαλώνουν οι άλλες χώρες μας προσπερνούν. Πλέον, μπορώ να πω ότι δεν μας προσπερνάνε».

Νίκος Μούχλιας: «Αρχικά, σέβομαι απόλυτα τα παιδιά που είναι στην διοίκηση, γιατί ξέρω ότι είναι δύσκολες οι συνθήκες και αυτό που κάνουν είναι πραγματικά ηρωικό. Πρέπει να κοιτάξουμε από εδώ και πέρα τι προβλήματα έχουμε. Πιστεύω ότι για κάθε πρόβλημα υπάρχει μια λύση. Εμείς είναι απαραίτητο, να σχεδιάσουμε την ομάδα για τον Ιανουάριο του 2020 που έχουμε το Πανευρωπαϊκό. Θα είναι μια επιτυχία η ομάδα να πάει τρίτη συνεχόμενη φορά σε αυτή την διοργάνωση. Υλικό έχουμε, αλλά υπάρχουν κάποιες ελλείψεις που αν τις καλύψουμε θα φέρουμε μεγάλα αποτελέσματα. Εκτός των αποτελεσμάτων είναι μια φουρνιά που θα έχει αθλητές στην Εθνική ανδρών».

Πότε είναι τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού και πότε τα τελικά σε περίπτωση που προκριθεί η Εθνική;

Στέφανος Νανάς: «Τον Οκτώβρη θα ξέρουμε σε ποιους ομίλους θα βρισκόμαστε. Από κει και πέρα θα συζητήσουμε με την διοίκηση της Ομοσπονδίας αν μπορούμε να φιλοξενήσουμε έναν τέτοιον όμιλο εδώ στην Ελλάδα ή τουλάχιστον να μπούμε στην κληρωτίδα για να το κάνουμε. Οι αγώνες είναι 16-19 Ιανουαρίου και υπάρχει μεγάλη ιδιαιτερότητα, γιατί όλα τα πρωταθλήματα στην Ελλάδα θα βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη. Θα πρέπει και εκεί να δούμε τι προετοιμασία θα κάνουμε, για να μην πειράξουμε τα πρωταθλήματα, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με τα σωματεία. Ύστερα, αν προκριθούμε πρώτοι θα πάμε κατευθείαν στο Πανευρωπαϊκό που θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2020. Όμως, αν βγούμε δεύτεροι θα πάμε σε ένα δεύτερο προκριματικό γύρο που είναι συνήθως τέλη Ιουνίου. Μάλιστα, παίζει μεγάλο ρόλο αν θα είναι μια ή δύο χώρες που θα διοργανώσουν το τουρνουά».

Για το πόσο σημαντικό είναι να γίνονται τέτοιες διοργανώσεις στην Ελλάδα:

Νίκος Μούχλιας: «Μόνο θετικά στοιχεία έχει αυτό. Τόσο για την ομάδα όσο και για όλο το Ελληνικό βόλεϊ. Αρκεί να γίνεται σωστή διαφήμιση. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτές οι ενέργειες δίνουν νέα ώθηση στο βόλεϊ της χώρας μας».

Πολυμέσα