Μελισσουργός: "Μιλήσαμε για συναινέσεις και για ψήφο στους καλύτερους"

 

ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΥ

Κύριε Μελισσουργέ, η πρώτη φάση των εκλογών ολοκληρώθηκε χωρίς να συγκεντρώσει κανείς το 50%. Επικράτησε η παράταξη Καραμπέτσου αλλά θεωρείστε και εσείς ανάμεσα στους νικητές. Ποιά ειναι η δική σας αποτίμηση;

Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εκπροσώπους των σωματείων που μας υποστήριξαν και μας έδωσαν αυτό το πολύ ενθαρρυντικό ποσοστό. Πιστεύουμε ότι το μήνυμα μας για συναινέσεις, ευπρέπεια και χαμηλούς  τόνους, ως απαραίτητη προϋπόθεση για μια αλλαγή πορείας στο τραυματισμένο μας άθλημα, έτυχε πολύ θετικής αποδοχής από τα σωματεία. Η πρώτη θέση του κυρίου Καραμπέτσου οπωσδήποτε του δίνει το προβάδισμα αν και ο ίδιος μιλούσε για άνετη επικράτηση και εκλογή από την πρώτη ψηφοφορία. Αυτά έλεγε και όχι μόνον αυτός. Την «παράσταση νίκης» την έπαιξαν όλοι οι υποψήφιοι, εκτός από εμάς, θεωρώντας ότι τα σωματεία θα εκδηλωθούν υπέρ του νικητή για να τα έχουν καλά μαζί του. Περισσότερο από όλους όμως την «παράσταση νίκης» την λάνσαρε ο ίδιος ο κος Καραμπέτσος και μπορεί να ήρθε πρώτος, αλλά πολύ μακριά από τα ποσοστά που διέρρεε. Σημειώστε δε, ότι εκείνος πρώτος έκανε περίεργες συμμαχίες και πέρναγε «γκρίζα» μηνύματα στα σωματεία ξεκινώντας την προεκλογική του εκστρατεία, πέντε μήνες πριν ανακοινωθούν οι εκλογές. Ομοίως και κάποιοι άλλοι από τους διεκδικητές που έλεγαν ότι είναι πρώτοι και παντοδύναμοι και έδιναν υποσχέσεις «σίγουρης εκλογής» για να εξασφαλίσουν ακόμη και την σύνθεση του ψηφοδελτίου τους, και τελικά το σώμα τους αποδοκίμασε. Γι αυτό και ακολούθησε μια αντιαισθητική επίθεση σε εμάς για να δικαιολογήσουν την δική τους επίδοση που ήταν πολύ κάτω των όσων προπαγάνδιζαν. Το ότι τους φταίγαμε εμείς για την δική τους κακή επίδοση δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Είναι ενάντια στην λογική. Υπάρχει μια παροιμία σχετικά με το τι φταίει στον καθένα, αλλά είναι λίγο απρεπής για να την αναφέρω.    

Οσο για εμάς, αισθανόμαστε τεράστια ευγνωμοσύνη για την ψηφο των σωματείων που μας έφεραν σε πολύ καλύτερη θέση από ότι το 2012, παρά το γεγονός ότι τότε οι υποψήφιοι ηταν δύο, ενώ τώρα ήταν τέσσερεις. Δεν κάναμε κανέναν συμβιβασμό και οι αρχές μας για συναίνεση και ευπρέπεια παρέμειναν σταθερές. Η παράταξη μας έχει μια  σταθερή ανοδική  πορεία και οι θέσεις μας κερδίζουν αποδοχή.

Κατηγορηθήκατε ωστόσο για «ανίερες συμμαχίες» με την παράταξη Μαυρομάτη. Το θέμα αυτό μάλιστα αναδείχθηκε ως κυρίαρχο από τις άλλες δύο παρατάξεις.

Ηταν προβλέψιμη η αντίδραση αλλά ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα. Από το ίδιο το βράδυ των εκλογών άρχισαν οι απρέπειες και οι επιθέσεις. Οσοι δυσαρεστήθηκαν από το αποτέλεσμα έπρεπε να βρούν και έναν «εχθρό» και δυστυχώς εμείς παραδοσιακά αποτελούμε έναν εύκολο στόχο. Δεν έχουμε βλέπετε ούτε φιλικά ανώνυμα μπλόγκς να υβρίζουν τους αντιπάλους μας ούτε γραφικούς υποστηρικτές να φωνασκούν μέσα στις συνελεύσεις. Αλλα αυτοί είμαστε και δεν πρόκειται να αλλάξουμε. Οσο για τις καταγγελίες περί «ανίερων» και «παρά φύση» συμμαχιών είναι πραγματικά ανάξιες σχολιασμού και εκφράζουν την αισθητική και την νοοτροπία όσων τις επικαλούνται (ειδικά αυτών που πιάστηκαν στα χέρια μέσα στις τουαλέτες της ΕΟΕ διότι δεν τήρησαν ούτε καν τη μεταξύ τους συμφωνία στη μία ψηφοφορία). Αποκαλύπτουν δε μεγάλη υποκρισία. Εμείς από την πρώτη στιγμή είμασταν υπέρ ενός οικουμενικού σχήματος και μια ευρύτερης συναίνεσης και βγήκαμε πρώτοι και την υποστηρίξαμε. Αυτά λέγαμε πάντα και είμασταν εξαρχής η παράταξη των συνεργασιών με μοναδικό κριτηριο το καλό του αθλήματος. Μάλιστα οι δύο παρατάξεις που μας κατηγορούν, των Καραμπέτσου και των Στουραίτη-Ψαρουδάκη απαξίωσαν έστω και να απαντήσουν στην αρχική μας πρόσκληση για συνεργασία και των τεσσάρων παρατάξεων, αισθανόμενοι σίγουροι για την εκλογή τους. Αντίθετα έγιναν κάποιες προσπάθειες για διμερή δημιουργική συνεργασία για το καλό του βόλεϊ, ιδιαίτερα από την παράταξη Στουραίτη οι οποίες δεν προχώρησαν. Με τον φίλο Γιάννη Στουραίτη, είχαμε εξαρχής μια καλή επαφή και θεωρώ ότι συμφωνούμε σε πολλά. Αλλά έκανε άλλες στρατηγικές επιλογές και διαμόρφωσε μια παραταξιακή  ταυτότητα όπως την  επιθυμούσε. Ηταν δικαίωμα του όπως και δικαίωμα δικό μου και των συνεργατών μου ήταν να κάνουμε άλλες επιλογές.

Και τελικά δεν υπήρξε καμμία κεντρική συμφωνία. Αν υπήρχε δεν θα είχαμε κάνενα πρόβλημα να την ανακοινώσουμε. Ήμασταν όμως η παράταξη που εξ’ αρχής αλλά και μέσα στην Γενική Συνέλευση μιλήσαμε για συναινέσεις και για ψήφο στους καλύτερους, ανεξαρτήτως συνδιασμού. Και το κάναμε πράξη καθώς δεν είχαμε ούτε μία εξουσιοδότηση, και όλοι οι υποψήφιοι και οι φίλοι μας ήταν ελεύθεροι να ψηφίσουν όπως εκείνοι πίστευαν. Όλοι οι δικοί μας ψηφοφόροι ηταν πραγματικοί εκπρόσωποι σωματείων και προσωπικότητες του βόλεϊ, που εξέφρασαν την προσωπική τους άποψη και δεν πήραν το έτοιμο ψηφοδέλτιο για να το ρίξουν στην κάλπη. Δέχτηκα αρκετά θετικά σχόλια μέσα στην Γενική Συνέλευση και ομολογώ ότι το επίπεδο της αντιπαράθεσης ηταν σαφώς ανώτερο από προηγούμενες εκλογές, χάρη στην δική μας πρωτοβουλία για συνενόηση των επικεφαλής πριν από τις εκλογές (όπου και εκεί έβλεπε «φαντάσματα» ο κος Καραμπέτσος περί προσυνεννοήσεων) και καταφέραμε να ανταλλάξουμε επιχειρήματα μέσα σε ένα καλό κλίμα, που και αυτό ακόμα πήγαν να χαλάσουν κάποιοι από την παράταξη Στουραΐτη, από συνήθεια μάλλον, ο οποίος έτρεχε να το μαζέψει μετά. Εκεί αποδίδω και την πολύ καλή μας επίδοση. Από εκεί και πέρα φαίνεται ότι η καλή μας επίδοση που αποτυπώθηκε στην κάλπη, ήρθε σε αντίθεση με τις τεράστιες προσδοκίες που καλλιεργούσαν κάποιοι που εμφανιζόντουσαν ως «σίγουροι» νικητές από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία και εκτέθηκαν με το τελικό αποτέλεσμα. Κατανοούμε την πικρία τους, αλλά δείτε ποιοί μιλούν για ανηθικότητα. Αυτοί που έδωσαν μάχη για να παραλάβουν ψηφοδέλτια που θα μοίραζαν σταυρωμένα στις στρατιές από νεαρούς και νεαρές με εξουσιοδοτήσεις. Αυτοί που ποτέ δεν αποδοκίμασαν τα υβριστικά Βlogs που όλως τυχαίως υποστηρίζουν τους ίδιους, δηλητηριάζοντας τον χώρο του βόλεϊ με τα διχαστικά τους παραληρήματα. Αυτοί που λανσάρουν την «μαγκιά» ως προτέρημα και μεταφέρουν στο ευγενή χώρο του βόλεϊ, φρασεολογία και πρακτικές που παραμπέμπουν σε «παράγκες» και αποκρουστικά φαινόμενα άλλων αθλημάτων. Ε, να μας συγχωρούν αλλά οταν μιλούν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι για  ηθική, χάνουν οι λέξεις το νόημα τους.

Πως εξηγείτε την τόση έντονη επίθεση μόνο στην δική σας παράταξη;

Μάλλον η επίδοση μας ανησύχησε όσους δεν μας υπολογίζαν και μας αντιμετώπιζαν με αλλαζονία. Ομολογουμένως δεν είμασταν φαβορί. Κάναμε έναν αγώνα τίμιο, χωρίς εξουσιοδοτήσεις – δεν διανοούμαστε ούτε καν να ζητήσουμε από σωματεία εξουσιοδοτήσεις, αντιθέτως πάντα παρακινούσαμε τους εκπροσώπους τους να παραυρεθούν στις Γενικές Συνελεύσεις για να ακούσουν οι ίδιοι τις διαφορετικές απόψεις και να μπορέσουν να κρίνουν – και με συνεχή έμφαση στην συναίνεση και στην ανάγκη για καθαρές και ενωτικές εκλογές. Από εκεί και πέρα, πράγματι είδαμε μια πιο μεγάλη ανταπόκριση από την παράταξη Μαυρομάτη, η οποία υιοθέτησε τις περισσότερες από τις θέσεις μας για την δεοντολογία των εκλογών, και παρά τις απαράδεκτες και τραυματικές εμπειρίες απο τις εκλογές του 2012, μπορέσαμε και συμφωνήσαμε και οι τέσσερεις παρατάξεις σε μια πολύ καλύτερη εκλογική διαδικασία για το 2016. Αυτό έχει σημασία για το καλό του αθλήματος και όχι οι παλαιές πικρίες οι οποίες αφορούν εμάς ως άτομα και όχι το παρόν και το μέλλον του αθλήματος. Το βόλεϊ έχει πληγωθεί πολύ και έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με την δυναμική του. Δεν έχει νόημα να προβάλουμε τα προσωπικά μας και τις πικρίες μας πάνω από το άθλημα και το μέλλον του. Γι αυτό και δεν θα ασχοληθούμε με τους υβριστές μας και όσους «βγάζουν επάνω μας» την πίκρα τους για τα απογοητευτικά ποσοστά τους στην κάλπη, επικαλούμενοι «βιασμούς» και άλλες αστειότητες. Ανθρωπίνως κατανοητή η αντίδραση τους αλλά στα θέματα ηθικής ας κοιτάξουν καλύτερα μέσα τους και γύρω τους. Εξ’ ιδίων τα αλλότρια κρίνουν.

Και τωρα συμμετοχή στην διοικούσα επιτροπή – ποιά θα είναι η στάση σας;

Αυτό ειναι σαφές – η στάση μας θα είναι το καλό του αθλήματος. Τόσο εγώ όσο και οι Άγγελος Κυριακίδης και Θανάσης Μαργαρίτης με την στάση μας θα συνεισφέρουμε όσο μπορούμε περισσότερο στο να παρθούν οι σωστές αποφάσεις, στην ούτως η άλλως περιορισμένη αρμοδιότητα της διοικούσας επιτροπής. Δεν υπάρχει χώρος για «κόλπα» ή στείρες αντιπολιτεύσεις. Εμείς θα είμαστε μια θετική και ενωτική παρουσία για το καλό του Ελληνικού βόλεϊ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα σχολιάζουμε ή κατακρίνουμε όταν κάποιο ηθελημένο σφάλμα υποπέσει στην αντίληψή μας. Όπως για παράδειγμα, θεωρούμε δυστυχώς ότι έχουν ήδη γίνει δυο μεγάλα φάουλ πριν καν ξεκινήσουμε. Το ένα αφορά την εγκληματική και αδικαιολόγητη καθυστέρηση ορισμού διοίκησης από τον έχοντα τις πρωτοβουλίες κινήσεων, και το άλλο αφορά την, για δεύτερη φορά στην ιστορία, μετά το 2010, άστοχη και άχρηστη παρέμβαση της πλευράς Στουραΐτη στο Πρωτοδικείο μόνο και μόνο για τον «φόβο των Ιουδαίων» όταν όλοι είχαμε δεσμευτεί για πλήρη συναίνεση στον ορισμό κοινής διοίκησης. Ας δούμε λοιπόν ποιοί το τήρησαν , που δεν εμφανίστηκαν καν στο δικαστήριο, και ποιοί δεν το τήρησαν (όπως και πολλά άλλα συμφωνημένα), ήρθαν με τις στρατιές των δικηγόρων τους και εξετέθησαν ανεπανόρθωτα. Αυτό είναι το κλίμα συναίνεσης που θέλουν, πριν καν ξεκινήσουμε;

Τι εκτιμάτε για τις επόμενες εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα;

Είναι νωρίς ακόμη. Ο πρώτος λόγος ανήκει στην παράταξη Καραμπέτσου. Αυτοί θα κρίνουν αν θέλουν ένα σχήμα παραταξιακό ή ένα σχήμα ευρύτερο, είτε με μεμονωμένες συμμαχίες είτε οικουμενικό. Εμείς και πάλι έχουμε έτοιμες τις προτάσεις μας για συναίνεση. Νομίζω τα αποτελέσματα των εκλογών ερμηνεύονται σχετικά εύκολα ως μια πίεση από τα σωματεία για ενα βόλεϊ ανανεωμένο αλλά ενωμένο, που να κλείσει τραύματα και πληγές και να προχωρήσει σε μια νέα και πιο θετική πορεία. Εχουμε μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τα άλλα αθλήματα και μακάρι η επόμενη ημέρα να είναι διαφορετική. Ένα πρώτο καλό δείγμα αυτής της διάθεσης θα ήταν η άμεση δημόσια δέσμευση του κου Καραμπέτσου, από τώρα, ότι δε θα ζητήσει ψηφοδέλτια πριν από την κάλπη, σε αντίθεση με αυτό που έκανε αυτή τη φορά. Στις επόμενες εκλογές δεν θα έχει το επιχείρημα της έλλειψης χρόνου..

Προσκαλούμε δε και τους τρεις άλλους υποψήφιους σε ανοιχτή δημόσια συζήτηση, χωρίς περιορισμό χρόνου, για να ξεκαθαριστούν όλες οι πτυχές του καθενός μας. Δεύτερη άρνηση σε τέτοια διαδικασία, μόνον σε προσπάθεια συγκάλυψης προσωπικών θεμάτων, μπορεί να αποδοθεί.

Σε κάθε περίπτωση αν δεν εκλεγείτε στις επαναληπτικές εκλογές θα παραμείνετε αντιπολίτευση ή θα αποχωρήσετε;

Δεν σας το κρύβω είναι κάτι που με προβληματίζει. Τα συναισθήματα είναι αντικρουόμενα, από την απογοήτευση του 2012 στην ικανοποίηση του 2016, δέχομαι πολλή συμπαράσταση από πολλά σωματεία και πολλούς φίλους που με ενθαρρύνουν στην προσπάθεια αυτή για καλύτερες μέρες στο Ελληνικό βόλεϊ. Δεν θα ήθελα να τους απογοητεύσω και σε κάθε περίπτωση η αγάπη μου για το άθλημα είναι διαρκής και δεν θα φύγει ποτέ. Είναι δεδομένο ότι από το ξεκίνημα της Κίνησης Volley 2012, η πορεία είναι δύσκολη αλλά σταθερά ανοδική. Το διάγραμμα της πορείας μας είναι προς τα πάνω και αυτό μας δίνει την δύναμη να μην εγκαταλείπουμε την προσπάθεια. Άρα πιστεύω πως σε κάθε περίπτωση η Κίνηση μας, οι εξαιρετικοί συνεργάτες μου και εγώ προσωπικά, θα είμαστε και πάλι παρόντες για να συμβάλλουμε θετικά και διαχρονικά στα θέματα του Ελληνικού βόλεϊ.