Γιώργος Κογκαλίδης: Ο απολογισμός και τα προβλήματα της Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.

Ο πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α. Γιώργος Κογκαλίδης παίρνει σειρά στις συνεντεύξεις του volleyball.gr για το έργο των διοικήσεων όλων των Τοπικών Επιτροπών και Ενώσεων του βόλεϊ στην Ελλάδα.

Αναλυτικά:

Για το έργο της διοίκησης της Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.:

«Φέτος κλείνονται 8 χρόνια που η τωρινή διοίκηση βρίσκεται στη διοίκηση της Ε.Σ.ΠΕ.ΔΑ.. Είμαι πολύ χαρούμενος που σε αυτά τα 8 χρόνια καταφέραμε την αύξηση των αγωνιστικών τμημάτων στο τεράστιο ποσοστό του 92% και συνολικά των ομάδων σε 56%. Επίσης, το γεγονός ότι από την πρώτη χρονιά δημιουργήσαμε σταθερά πρωταθλήματα με τον ίδιο αριθμό ομάδων κάθε χρόνο και με τον ίδιο αριθμό σε άνοδους και υποβιβασμούς, δώσαμε την ασφάλεια στις ομάδες που ήθελαν, χωρίς εκπλήξεις κάθε χρόνο.

Ότι καθιερώθηκε το σύστημα των κατηγοριών στις κορασίδες, έδωσε την ευκαιρία στις ομάδες να έχουν μόνο ανταγωνιστικούς αγώνες από την έναρξη των πρωταθλημάτων μέχρι το τέλος, χωρίς να αποκλείουμε από τη δυνατότητα της διεκδίκησης του πρωταθλήματος καμιά ομάδα.

Η καθιέρωση αυτής της μορφής των play off και play out, έδωσε στις ομάδες την αίσθηση της δικαιοσύνης γι αυτό που είχαν καταφέρει όλη τη χρονιά και μετέφεραν σ΄ αυτά τους κόπους τους.

Τις τελικές φάσεις των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων τις αναβαθμίσαμε, έχοντας σε κάθε γήπεδο πάρα πολλούς θεατές. Ιδιαίτερα με το προαπαιτούμενο από τη διοργανώτρια ομάδα για την ανάληψη της διοργάνωσης του live streaming, βάλαμε το ερασιτεχνικό βόλεϊ σε χιλιάδες σπίτια, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλο τον κόσμο και παντού να παρακολουθεί τις ομάδες μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που δε θα ξεχαστεί το 13.000 on line θεατών σε τελική φάση εφήβων.

Εφαρμόσαμε την άμεση επικοινωνία με τα σωματεία διαδραστικά και συμμετοχικές αποφάσεις με συσκέψεις και συζητήσεις πριν την διεξαγωγή των τελικών φάσεων.

Είχαμε άριστη επικοινωνία με το σύνδεσμο των διαιτητών εξαιρετική συνεργασία με δυνατότητες και διάθεση βελτίωσης και από τις δύο πλευρές.

Η δημιουργία των πρωταθλημάτων vintage που ξεκίνησε από τη Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α. και επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα, έδωσε την ευκαιρία συμμετοχής σε επίσημους αγώνες σε όλο τον κόσμο του βόλεϊ.

Η μεγαλύτερη όμως επιτυχία είναι η εξόφληση όλων των χρεών της τάξης των 70.000€ που παρέλαβα σε Ι.Κ.Α. και Εφορία και η δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε πια σε παροχές στα σωματεία μας. Επίσης, καταφέραμε και μειώσαμε άμεσα κατά 1200% τα μηνιαία λειτουργικά μας έξοδα».

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία και η Ένωση:

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες της Ένωσης μας, είναι κοινά με όλων των ομάδων. Χωρίς να έχουμε ακόμα τον απολογισμό που θα αφήσει ο κορονοιός, μπορούμε να πούμε ότι το οικονομικό και το γηπεδικό είναι στην πρώτη γραμμή. Οι ομάδες μεγαλώνουν και σε αριθμό συλλόγων και σε αριθμό αθλητών - αθλητριών, οι ώρες λείπουν από τα κλειστά γυμναστήρια και οι ομάδες καλούνται να προπονούνται είτε σε ακατάλληλους χώρους, είτε να προπονούνται δύο ή τρία τμήματα μαζί, είτε να μειώνουν τις προπονητικές ώρες του κάθε τμήματος.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τις παράλληλες μη αθλητικές διοργανώσεις που επιβάλουν οι δήμοι στα γυμναστήρια, κόβοντας ωφέλιμες ώρες από τα σωματεία, ιδιαίτερα αγώνων κάτι που μας δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Χρειάζεται - και θα γίνει - επαφές με τους δήμους για την ελαχιστοποίηση αυτών των διοργανώσεων.

Επίσης, με το σύστημα που καλούμαστε να ακολουθήσουμε από τη Γ.Γ.Α., η κάθε ομάδα οφείλει να έχει όλα τα βιβλία της καθαρά και αυτό προϋποθέτει ενασχόληση από επαγγελματίες που σημαίνει αύξηση εξόδων.

Ως Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α. δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός του ότι δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να αποκτήσουμε κεντρικό χορηγό των πρωταθλημάτων μας, ώστε να εξασφαλίσουμε τις δωρεάν διαιτησίες στα σωματεία μας».

Για την συνεργασία με την Ομοσπονδία:

«Η συνεργασία μας με την Ε.Ο.ΠΕ. είναι ιδανική και η αλληλοβοήθεια μας μεγάλη. Ελπίζουμε κι ευχόμαστε τη συνέχιση της».