Η σημασία της Αερόβιας άσκησης

Πολλοί άνθρωποι στα γυμναστήρια έχουν πάθος με τα βάρη και προσπαθούν να αποκτήσουν μύες και να βελτιώσουν το σώμα τους.


Η αλήθεια είναι ότι τα βάρη είναι ο καλύτερος τρόπος και καμιά άλλη άσκηση δεν μπορεί να το καταφέρει τόσο καλά όσο τα βάρη.
Στην προσπάθεια τους όμως αυτή βαριούνται να κάνουν καρδιοαγγειακή άσκηση και εφευρίσκουν διάφορες δικαιολογίες, όπως, πονάνε τα πόδια μου, η μέση μου, είμαι λεπτός και θα χάσω βάρος και χίλια δυο.
Η υγεία του σώματος ξεκινάει εσωτερικά όμως και το καρδιοαγγειακό σύστημα καλείτε να υποστηρίξει την μυϊκή μας μάζα.
Όσο αποκτάμε μυς τόσο ανεβαίνει ο βασικός μεταβολισμός μας, τα βάρη κάνουν τεράστιο καλό στο σώμα όταν γίνονται σωστά αλλά από μονά τους δεν αρκούν.
Οι μύες μας λειτουργούν σε συνάρτηση με την καρδιά μας και η καρδιά εργάζεται αδιάκοπα με το να τους διοχετεύει με αίμα.
Όταν αυξάνονται οι μύες αυξάνεται η παροχή αίματος από την καρδιά προς τους μύες, την ώρα που γυμναζόμαστε η καρδιά σαν αντλία παρέχει το αίμα με τα πολύτιμα συστατικά προς αυτούς.
Θα το πω όσο πιο απλά γίνεται, εάν η καρδιά είναι αγύμναστη (και ο μόνος τρόπος να γυμναστεί αποτελεσματικά είναι ένα είδος αερόβιας άσκησης) τότε το έργο της είναι παρά πολύ δύσκολο, είναι σα να προσπαθούμε να φουσκώσουμε λάστιχο νταλίκας με χειροκίνητη τρόμπα ποδηλάτου. Αυτό ακριβώς χωρίς υπερβολή.
Το καρδιοαγγειακό μας σύστημα ζορίζεται με αποτέλεσμα σταδιακά η γυμναστική με βάρη να ζημιώνει τον οργανισμό αντί να τον ωφελεί.
Μια δυνατή καρδιά και ένα δυνατό καρδιοαγγειακό σύστημα με μια σωστή διατροφή είναι ένα ολοκληρωμένο ευεργετικό σύνολο για τον οργανισμό μας. ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ να φαίνεται ένα σώμα εξωτερικά ωραίο και μυώδες, αργά η γρήγορα θα καταρρεύσει. Ίσως χρειαστούν χρόνια διότι ο ανθρωπινός οργανισμός έχει τεράστιες δυνατότητες όμως είναι μαθηματικά βέβαιο ότι στο τέλος θα καταρρεύσει.
Αφήστε στην άκρη τις δικαιολογίες, πάρτε καλά παπούτσια ντυθείτε άνετα και διαλέξτε τον τύπο αερόβιας άσκησης που σας αρέσει, όμως κάντε την.
Προσωπική μου άποψη αν βαριέστε και πρέπει να διαλέξετε ένα από τα 2 διαλέξτε την αερόβια και όχι τα βάρη διότι με την αερόβια θα είστε υγιέστατοι με τα βάρη μόνο σταδιακά όχι.
3 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ εβδομάδα έστω από 20 λεπτά είναι αρκετό. ΟΛΟΙ τον έχουν αυτόν τον χρόνο που θα σας δώσει χρόνια.


Γιάννης Σαμιώτης