Τζούριτς: «Μόνη μας ελπίδα το 3-0»

Για τον αγώνα που θα κρίνει την πρόκριση της εθνικής στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2011, εις βάρος της Τουρκίας, μίλησε ο διαγώνιος της ελληνικής ομάδας Δημήτρης Τζούριτς, που φιλοξενήθηκε στο στούντιο στον Κρήτη Σπορ Fm 87,6.

sportfm-tzourits

Ο διεθνής του Ολυμπιακού τόνισε πως η Ελλάδα θέλει νίκη με 3-0 σετ για να μην «μπλέξει» με τους πόντους και ζήτησε από τον κόσμο του Ηρακλείου και των γύρω πόλεων της Κρήτης να στηρίξουν την ομάδα στον Κυριακάτικο αγώνα (17:00, ΕΤ1). Αναλυτικά οι δηλώσεις του…

Για το τι θέλει η Ελλάδα: «Η ομάδα είναι έτοιμη. Έχουμε μπροστά μας ένα σημαντικό ματς που είναι σαν τελικός για εμάς. Κάναμε μια άσχημη εμφάνιση στην Τουρκία και αν χάσουμε σετ τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Το 3-1 δεν είναι σκορ που μας αποκλείει, ωστόσο η διαφορά πόντων ήταν μεγάλη στο πρώτο παιχνίδι. Μόνη μας ελπίδα είναι λοιπόν το 3-0 σετ».

Για το τι πρέπει να κάνουν οι διεθνείς: «Ο καθένας μας πρέπει να παίξει το καλύτερο βόλεϊ της ζωής του. Πρέπει πρώτα όλα να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως είναι ένα από τα σημαντικότερα ματς της καριέρας μας, μην πω πιο σημαντικό της εθνικής τα τελευταία χρόνια. Όλοι θέλουμε την πρόκριση, δεν φτάνει όμως αυτό».

Για το ματς στην Αγκυρα: «Δεν ήμασταν έτοιμοι… Δεν πιέσαμε τους Τούρκους όπως έπρεπε. Δεν μπορώ να πω πως είμαστε καλύτεροι ή χειρότεροι. Όποιος πιέσει πρώτος θα βγει νικητής, όπως έκαναν εκείνοι στην Τουρκία. Μας πίεσαν, δεν αντέξαμε την πίεση και μας κέρδισαν. Δεν θέλω να υποτιμήσω κανέναν, αλλά η Τουρκία δεν έχει παίκτες με μεγάλα προσόντα».

Για τα «συν και τα πλην» των δύο ομάδων: «Όταν έχουν καλή υποδοχή παίζουν καλά. Αν τους πιέσουμε δεν θα μπορούν να κάνουν το παιχνίδι τους. Εμάς η μεγαλύτερη αδυναμία μας είναι πως έχουμε στην εξάδα τρεις αν όχι τέσσερις παίκτες που πρώτη φορά παίζουν τόσο σημαντικό ματς».

Για το μέλλον της εθνικής: «Είμαστε νέα ομάδα με πολλά νέα πρόσωπα και δεν είναι αρκετό ένα καλοκαίρι για να δεθεί η ομάδα. Έτυχε να βρεθούμε σε ένα πολύ σημαντικό ματς όλοι οι νέοι, χωρίς τους παλιούς. Αν περάσουμε λοιπόν θα είναι πολύ καλό για εμάς. Χτίζουμε μέλλον στην εθνική ομάδα. Σε αυτή την προετοιμασία ήταν περισσότερα νέα παιδιά από ποτέ και νιώθω ικανοποίηση και χαρά που είμαστε όλοι σε κοντινές ηλικίες. Έχουμε δίψα. Σίγουρα χρειαζόμαστε και τους έμπειρους. Υπάρχουν αρκετά νέα παιδιά όπως οι Φράγκος, Κανέλλος, Πετρέας, Κουζούνης, Πελεκούδας, Γκόρτσιανουκ, Φίνος».

Για τον προηγούμενο προκριματικό γύρο: «Με το που τελείωσε το πρωτάθλημα κάναμε δύο προπονήσεις και πήγαμε να παίξουμε. Και δεύτεροι που βγήκαμε πάλι καλά…».

Για τον Γκόρντον Μέιφορθ: «Οι Αμερικάνοι προπονητές έχουν εντελώς άλλη φιλοσοφία από τους Ευρωπαίους. Προσπαθεί να μας κάνει να είμαστε σαν οικογένεια και αυτό είναι πολύ καλό για εμάς».

Για τα συναισθήματά του ως διεθνής: «Για κάθε έναν είναι τιμή να παίζει στην εθνική. Υπάρχουν όμως και παίκτες που είναι δέκα χρόνια και είναι λογικό να υπάρχει κούραση, σωματική και ψυχολογική. Όσο η ομοσπονδία προσέχει τους παίκτες, όλα θα είναι καλά. Η ομοσπονδία και η εθνική ήταν κάποτε πολύ δυνατές. Δυστυχώς τώρα τα πράγματα δεν πάνε το ίδιο καλά, όχι μόνο στο βόλεϊ, αλλά σε όλη τη χώρα».

sportfm-tzourits1Για τους λόγους που η εθνική είναι σε... πτώση: «Η εθνική είχε επιτυχίες, γιατί για εμένα ήταν επιτυχημένη ομάδα, παρότι δεν πήρε μετάλλια, αφού ήταν μέσα στις δέκα ομάδες του κόσμου. Φταίει που για πολλά χρόνια δεν έβγαιναν νέοι παίκτες. Πίστευαν ότι ο Γκιούρδας, ο Τσακιρόπουλος, ο Κουρνέτας θα έπαιζαν για μια ζωή… Τώρα είμαστε σε μία φάση δύσκολη, δεν μπορώ να πω ψέματα… Υπάρχουν όμως κι άλλα νέα παιδιά που έρχονται».

Για το τι πρέπει να αλλάξει: «Πρέπει να υπάρχει ένας προπονητής που θα μείνει για καιρό. Δεν με ενδιαφέρει αν θα είναι Έλληνας ή ξένος, αρκεί να καθίσει, να δουλέψει σωστά και πιστεύω ότι αυτό μόνο σε καλό θα βγει. Επίσης, κάθε χρόνο κάνουμε προετοιμασία στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι. Όλες οι εθνικές ομάδες του κόσμου πάνε σε ένα αθλητικό κέντρο σε ένα βουνό…».

Για το επίπεδο των συλλόγων: «Είμαστε μέσα στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα. Ομάδες όπως Ολυμπιακός, ο Ηρακλής και ο Παναθηναϊκός πηγαίνουν πολύ καλά. Στην περιφέρεια όμως, υπάρχει μόνο η Πάτρα. Η Ορεστιάδα μόνη της έκανε το τεράστιο λάθος και έκοψε τις ακαδημίες της γιατί έλεγαν πως τους παίρνουν όλους τους καλούς παίκτες. Από το 92 ως το 98 έπαιζε για πρωτάθλημα. Στην Αθήνα όμως οι ομάδες παίρνουν δύναμη από τους φιλάθλους, από τους παράγοντες, από τους χορηγούς. Η Ορεστιάδα είναι μια μικρή πόλη που ζούσε από το βόλεϊ. Έχουν ημερομηνία λήξης αυτές οι ομάδες. Στην Ιταλία αντίθετα, οι καλές ομάδες είναι από μικρές πόλεις».

Για το τι θα σημαίνει η πρόκριση: «Μια επιτυχία μπορεί να φέρει κόσμο, αλλά δεν είναι εύκολο. Το να περάσουμε όλοι ξέρουν τι σημαίνει. Εγώ μπορώ να πω τι σημαίνει να μην προκριθούμε... Θα ακολουθήσει ένα καλοκαίρι μόνο με το Ευρωπαϊκό Λιγκ και θα είναι άσχημο και για εμάς, αλλά και για το ελληνικό βόλεϊ. Θέλουμε να πάει μπροστά το βόλεϊ, θέλουμε να φέρουμε τη χαρά στον κόσμο».

Για τον κόσμο της Κρήτης: «Πάντα άκουγα καλά λόγια για το νησί και τους ανθρώπους. Μου έλεγαν πως είναι διαφορετικοί από τους άλλους Έλληνες. Μου έχουν αφήσει πολύ καλή εντύπωση. Εύχομαι να καταλάβει ο κόσμος πόσο ανάγκη τους έχουμε. Αν πετύχουμε θα είναι και δική τους επιτυχία. Το γεμάτο γήπεδο πάντα βοηθάει».

Για την επιλογή Ελλάδας αντί Σερβίας: «Το 2006 με κάλεσαν στην εθνική Σερβίας, αλλά δεν ήθελα να πάω γιατί όλη μου τη ζωή ζούσα στην Ελλάδα και περίμενα να πάρω την υπηκοότητα. Οι συμπαίκτες μου μου λένε πως έκανα λάθος γιατί η Σερβία είναι στις κορυφαίες ομάδες. Το κοίταξα πιο συναισθηματικά. Με ήθελαν για την προετοιμασία εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά αποφάσισα να μείνω εδώ και ο Ολυμπιακός με βοήθησε να πάρω διαβατήριο. Ελπίζω και εύχομαι με όλη μου την καρδιά να είμαι από αυτούς που με τους υπόλοιπους συμπαίκτες μου θα βγάλουμε ψηλά το βόλεϊ. Ακούγεται εύκολο, είναι δύσκολο, αλλά το θέλουμε πάρα πολύ αυτό».

Για την αλλαγή θέσης του: «Δεν το κρύβω, είναι ένα μεγάλο βήμα. Κοιτάω το μέλλον μου. Θέλει χρόνο να προσαρμοστώ. Είναι δύσκολο να αλλάζεις θέση, ειδικά από το κέντρο να πηγαίνεις στα άκρα και να παίρνεις δύσκολες μπάλες. Είναι νωρίς να πω οτιδήποτε για μένα. Όρεξη έχω, δουλεύω, δεν φοβάμαι τίποτα...»

Πηγή: ΕΟΠΕ www.volleyball.gr