Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θ. Κανελλόπουλος: " Το ανδρικό βόλεϊ βρίσκεται κατά κάποιον τρόπο υπό διωγμών"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΣΠΕΠ στους Σπουδαστές Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Πάτρας, που πραγματοποιήθηκε στις 8/2/2020

Ερώτηση: Αρχικά θα θέλαμε ένα σχόλιο για την μέχρι τώρα πορεία σας ως πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Π.;

Απάντηση: «Καταρχήν η παρούσα διοίκηση έχει δυόμιση χρόνια. Θεωρούμε ότι έχουμε κάνει ένα μεγάλο έργο σε σχέση με το παρελθόν, αλλά βεβαία πιστεύουμε ότι καθημερινά πρέπει να βελτιωνόμαστε. Είναι μεγάλο το έργο γιατί έχουμε προχωρήσει σε μια διαδικασία να αναδείξουμε το άθλημα του Βόλεϊ σε όλη την Πελοπόννησο, να διοργανώνουμε τα πρωταθλήματα και στο τέλος τα Final Four και να έχουν την χαρά τα παιδιά να κερδίζουν από την συμμετοχή τους.
Οι προηγούμενες διοικήσεις, παρότι είχανε περισσότερους οικονομικούς πόρους σε σχέση με την παρούσα διοίκηση, υπήρξαν φαινόμενα ή περιπτώσεις που είτε οι ομάδες έβαζαν τα μετάλλια και τα κύπελλα, είτε σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν ποσά για να ενισχύσουν τα πρωταθλήματα τους. Βρισκόμαστε σε ένα καλό δρόμο, όμως η διοίκηση θεωρεί ότι πρέπει να βελτιώσουμε ακόμα και αλλά πράγματα. Πρέπει να βελτιωθούμε σε ό,τι αφορά την προβολή του αθλήματος στα ΜΜΕ».

Ερώτηση: Πως θα χαρακτηρίζατε την συνεργασία σας με τα σωματεία της Πελοποννήσου και με την πολιτεία;

Απάντηση: «Καταρχήν με όλα τα σωματεία η συνεργασία μας είναι άψογη, ανεξάρτητα τις επιλογής τους στην εκλογική διαδικασία. Πιστεύουμε ότι η θετική ανταπόκριση που έχουμε από την πλευρά των σωματείων προς το πρόσωπο της Ε.Σ.ΠΕ.Π. θα φανεί και στο μέλλον. Επίσης προκύπτει από το γεγονός ότι στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει κατά καιρούς η Ένωση βρίσκει ανταπόκριση από όλα τα σωματεία».

Ερώτηση: Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την Ε.Σ.ΠΕ.Π.;

Απάντηση: «Όλα ήτανε τυχαία. Προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί με κανένα άθλημα σαν αθλητής. Η πρώτη μου ενασχόληση με τον αθλητισμό ήταν ως παράγοντας, πριν από πολλά χρόνια στο μπάσκετ του Κόροιβου Αμαλιάδας από την οποία και κατάγομαι. Γνώρισα το βόλεϊ μέσα από το παιδί μου που είναι παίκτης. Διοικητικά ασχολήθηκα με την Ε.Α.Π. και στην πορεία μετά τις εκλογές βρέθηκα να έχω εκλεγεί στην διοίκηση της Ε.Σ.ΠΕ.Π. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να με προτείνουνε οι συνάδελφοι και οι συνεργάτες μου στο Δ.Σ., για την θέση του προέδρου και ανέλαβα σε μια δύσκολη περίοδο τα ηνία της ένωσης από πολλές απόψεις, που δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν».

Ερώτηση: Σε αυτή την δύσκολη περίοδο, όπως αναφέρατε, ποια είναι η εξέλιξη της ένωσης;

Απάντηση: «Καταρχήν η εξέλιξη είναι θετική, γιατί βήμα-βήμα έχουμε αρχίσει να προβάλουμε το άθλημα μέσω του διαδικτύου και των Live Streaming και είμαστε από τις πρώτες ενώσεις που έχουν δείξει μέσω του διαδικτύου πολλούς live αγώνες.
Έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες σε σχέση με τα πρωταθλήματα, όσο αναφορά την ονοματοδοσία των πρωταθλημάτων, όπως η πρόσφατη συνεργασία με την πασίγνωστη Αθλητική Ιταλική εταιρεία «errea» και την Ελληνική εταιρεία Spot Team που έδωσε από μια στολή σε όλες τις ομάδες γυναικών της Β’ Εθνικής.
Φιλοδοξούμε στο μέλλον να έχουμε κι άλλες τέτοιες συνεργασίες και πολύ περισσότερο η ονοματοδοσία των ομίλων να επιφέρει τα έσοδα στην ένωση, έτσι ώστε αυτά που θα εισπράξει να τα δώσει στις ομάδες που θα συμμετέχουν στο Final Four.
Πιο συγκεκριμένα, όταν αυτήν την στιγμή μια ομάδα συμμετέχει στο Final Four πρέπει να δαπανήσει κάποια χρήματα για διαμονή και διατροφή των αθλητών στην πόλη που θα αγωνιστεί.
Πλέον με 8 ομίλους αν καταφέρουμε π.χ. να έχουμε έσοδα 2.000 ευρώ, η ένωση θα δώσει από 500 ευρώ στις ομάδες που θα συμμετέχουν στο Final Four, συμβάλλοντας στις δαπάνες συμμετοχής του .
Είναι μια πρωτοβουλία που προσπαθούμε να αναπτύξουμε και θέλουμε να πιστεύουμε, ότι την επόμενη χρονιά θα είμαστε σε θέση ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην παροχή οικονομικών πόρων, για τις ομάδες που θα συμμετέχουν στο Final Four και να μην μας χρειάζεται να καλύπτουν μόνο οι παράγοντες και οι γονείς τις ανάγκες των αθλητών».

Ερώτηση: Τι περιλαμβάνει η καθημερινότητά σας ως πρόεδρος της ΕΣΠΕΠ και πως αυτό επηρεάζει γενικότερα την προσωπική σας ζωή, για παράδειγμα στο θέμα του χρόνου ή οτιδήποτε άλλο;

Απάντηση: «Ασχολούμαι ενεργά με τα κοινά και πολύ περισσότερο στον χώρο εργασίας μου, καθώς και με τα κοινωνικά και γενικότερα είμαι ένα πολύ δραστήριο άτομο. Δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος. Δηλαδή δεν μπορώ να πω ότι θα δαπανήσω χρόνο για να πάω στο καφενείο, αλλά θα τον δαπανήσω θετικά και ενεργητικά. Θα ασχοληθώ με τους αγώνες, τα πρωταθλήματα και τις αναβολές που μπορεί να υπάρξουν, όπως επίσης με προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στην Ένωση».

Ερώτηση: Όπως προαναφέρατε και με αφορμή το γεγονός ότι έχετε τονίσει σε προηγούμενη συνέντευξή σας το πρόβλημα της έλλειψης αθλητικών χώρων, θα θέλαμε να μας αναλύσετε το συγκεκριμένο θέμα. Παρατηρείτε και άλλες δυσκολίες στο θέμα των εγκαταστάσεων;

Απάντηση: «Αρχικά υπάρχει έλλειψη αθλητικών χώρων σε όλες τις πόλεις τις Πελοποννήσου. Υπάρχουν περιοχές που έχουν κλειστά γυμναστήρια και δεν υπάρχουν ομάδες, όπως για παράδειγμα στο Δερβένι.
Όλες αυτές οι εγκαταστάσεις αδειάζουν με αποτέλεσμα στην Κόρινθο να υπάρχει έλλειψη αθλητικών χώρων. Επίσης στην Πάτρα, όσο κι αν φαίνεται παράξενο για το γεγονός ότι έχει τα περισσότερα κλειστά γυμναστήρια, υπάρχει έλλειψη αθλητικών χώρων. Αυτό που πρέπει να κάνει λοιπόν η πολιτεία σήμερα δεν είναι να φτιάξει πολύ μεγάλα αθλητικά στάδια και να δαπανήσει πεντακόσιες χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ.
Αυτό που πρέπει να κάνει η πολιτεία είναι να δημιουργήσει προπονητήρια και κυρίως μέσα στα σχολικά συγκροτήματα, έτσι ώστε το πρωί να τα χρησιμοποιούνε οι μαθητές και το απόγευμα τα σωματεία
Έτσι θα αναπτύξουμε τον αθλητισμό, γιατί αυτή την στιγμή που μιλάμε στην Πάτρα υπάρχουν περίπου σαράντα χιλιάδες μαθητές και φοιτητές δεν αθλούνται και όλοι.
Δηλαδή, αν γίνει μια μελέτη σήμερα θα διαπιστωθεί ότι το 30% των παιδιών δεν συμμετέχουν σε κανένα άθλημα στην πόλη μας».


Ερώτηση: Το βόλεϊ έχει περισσότερη απήχηση στο γυναικείο φύλο. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

Απάντηση: «Το βόλεϊ είναι ένα δύσκολο άθλημα. Χρειάζεται αντοχή, υπομονή και συνεχή εξέλιξη.
Είναι αλήθεια ότι το γυναικείο βόλεϊ είναι σε άνθηση διότι είναι περισσότερα τα κορίτσια τα όποια επιλέγουν το βόλεϊ ως τρόπο άθλησης σε σχέση με τα αγόρια.
Δυστυχώς το ανδρικό βόλεϊ βρίσκεται κατά κάποιον τρόπο υπό διωγμών από κάποιους. Δεν αναπτύσσεται εύκολα επειδή είναι κοστοβόρο, όσον αφορά τα έξοδα και εφόσον δεν υπάρχουν ομάδες δεν μπορούν να καλυφτούν τα έξοδα.
Δεν πιστεύω ότι τα αγόρια δεν ασχολούνται με το βόλεϊ. Αυτό αποδείχτηκε με την συμμετοχή των μικρών αγοριών σε ένα μίνι τουρνουά βόλεϊ που κάναμε με Δημοτικά σχολεία στην πλατεία Γεωργίου πέρυσι το καλοκαίρι.
Το ζητούμενο είναι αυτά τα παιδιά να τα συγκεντρώσεις, με μίνι πρωταθλήματα που θα γίνουν κατά τόπους, να συμμετέχουν σε ομάδες που θα δημιουργηθούν και έτσι να αναπτυχθεί το ανδρικό βόλεϊ.
Σε αυτό το θέμα γίνεται μια προσπάθεια, όμως τα πενιχρά έσοδα που έχει η ένωση δεν μπορούν να στηρίξουν οικονομικά σωματεία που θέλουν την ανάπτυξη του αθλήματος στις υποδομές αγοριών.
Έτσι οι περισσότερες ομάδες, λόγω της έλλειψης των αθλητικών χώρων, επιλέγουν να αναπτύξουν το γυναικείο βόλεϊ γιατί τα οικονομικά οφέλη είναι περισσότερα.
Τέλος, έχει αποδειχτεί ότι όσα αγόρια έχουν παίξει βόλεϊ, ακόμα και αν δεν επιλέξουν μελλοντικά το συγκεκριμένο άθλημα, μπορούν να κάνουν οποιοδήποτε άλλο άθλημα με ευκολία και να διακριθούν».

Ερώτηση: Είπατε ότι υπάρχει επιπλέον χρόνος. Πότε τελειώνει η θητεία της συγκεκριμένης διοίκησης;

Απάντηση: «Η θητεία μας τελειώνει το 2021».

Ερώτηση: Σκέφτεστε να λάβετε μέρος πάλι, μετά το τέλος της τωρινής θητείας;

Απάντηση: «Ακόμα είναι νωρίς για να αναφερθούμε στην εκλογική διαδικασία της Ένωσης. ».

Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο είναι το δικό σας όραμα για το άθλημα στο μέλλον;

Απάντηση: «Η φιλοδοξία του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου είναι να αυξήσει τον αριθμό των ομάδων σε όλη την Πελοπόννησο.
Ένας δεύτερος στόχος είναι να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες. Έχουμε κάνει κάποια βήματα και θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία έτσι ώστε να φτιαχτεί το προπονητικό κέντρο της ομοσπονδίας της Νεμέας, σε συνεργασία με την ομοσπονδία του Δήμου
Επίσης είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και για το δεύτερο προπονητικό στα Κρέστενα και εκτιμούμε ότι θα έχει αντίστοιχη επιτυχία και στα Καλάβρυτα.
Τέλος όσον αφορά την Πάτρα, εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος της θητείας της παρούσας διοίκησης θα δημιουργηθούν 4-5 αθλητικοί ξενώνες.
Για παράδειγμα φιλοδοξούμε να δοθεί η δυνατότητα στο ΠΕΑΚ να αναλάβει τους ξενώνες των κωφών στα Μποζαΐτικα και να γίνει αθλητικός ξενώνας.
Τέλος μέσω της συνεργασία μας με το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, αλλά και με άλλους φορείς, έχουμε ως σκοπό να προβάλλουμε το άθλημα.
Αυτό θα γίνει με την δημιουργία μιας διαδικτυακής εκπομπής στο προσεχές μέλλον και ενός δικτύου ΜΜΕ σε όλη την Πελοπόννησο, που θα έχει βάση την Πάτρα.
Παράλληλα θέλουμε να διατηρήσουμε την παλιά σελίδα της ένωσης έτσι ώστε να δημιουργηθεί το λεύκωμα με την ιστορία του βόλεϊ σε όλη την Πελοπόννησο, διότι το βόλεϊ έχει ιστορία η οποία δεν έχει την ανάλογη προβολή».

Επιμέλεια από τους σπουδαστές Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Πάτρας:
Δημήτρης Δημητρακόπουλος, Γρηγόρης Μαλτέζος, Γιάννης Μπούλμπος, και την επιμέλεια του καθηγητή & δημοσιαγράφου Λαμπρόπουλου Κώστα.

Template Design © GreekVolley by Babis Iosifidis. All Rights Reserved.