Aλέξανδρος Ράπτης: Από την Πάτρα στα σαλόνια της Ευρώπης με την Εθνική Ανδρών (PHOTOS)

Ο Αλέξανδρος Ράπτης είναι από τα νέα μεγάλα ταλέντα του ελληνικού βόλεϊ.

Τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα με την έλευσή του στην Αθήνα για χάρη του Παναθηναϊκού, του δόθηκε μια ακόμα μεγαλύτερη ευκαιρία, να γίνει μέλος της ανδρικής εθνικής ομάδας, γιατί ήταν μέλος των αναπτυξιακών ομάδων μας εδώ και αρκετά χρόνια.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Πάτρα ο νεαρός μας ακραίος ξεκίνησε την αθλητική του καριέρα στην Ολυμπιάδα Πατρών και από εκεί και πέρα με αρκετή δουλειά αλλά και περίσσιο ταλέντο ξεκίνησε μια πορεία που ως τώρα διαγράφεται λαμπρή.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο Αλέξανδρος μαζί με την Εθνική Ανδρών πέρασε στις “16” ομάδες που πήραν την πρόκριση για την τελική φάση του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2021 κατακτώντας την 16η θέση στην Ευρώπη με τριπλή ισοβαθμία ενώ κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο Silver European League. Αυτό το καλοκαίρι η Εθνική μας θα αντιμετωπίσει τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και το Μαυροβούνιο για να πάρει μια θέση στους τελικούς του ευρωβόλεϊ και ο Αλέξανδρος από ό,τι όλα δείχνουν θα είναι μέλος κι εκείνης της αποστολής.

Ποιός είναι όμως ο Αλέξανδρος Ράπτης; Το Greekvolley μίλησε με τον ακραίο της Εθνικής μας και σας τον παρουσιάζει.

IMG 0398GV: Πού γεννήθηκες, πότε και που μεγάλωσες;

Α.Ρ.: “Γεννήθηκα στις 16 Φεβρουαρίου του 2000 και μεγάλωσα στην Πάτρα”.

GV: Προέρχεσαι από αθλητική οικογένεια; Ασχολείται κάποιος με κάποιο άθλημα;

Α.Ρ.: "Δεν θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την οικογένειά μου αθλητική, μόνο ο πατέρας μου ασχολούνταν με το βόλεϊ μέχρι την βήτα Εθνική και η μητέρα μου όταν ήταν μικρή ασχολούνταν με το τένις ερασιτεχνικά."

GV: Έχεις αδέρφια;

Α.Ρ.: "Έχω μία μικρή αδερφή η οποία είναι και η αδυναμία μου."

GV: Πότε ξεκίνησες το βόλει και πως;

Α.Ρ.: "Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα το βόλεϊ όταν μία μέρα είδα τον πατέρα μου να καρφώνει στην άμμο σε ένα γήπεδο που είχαμε πάει κοντά στη θάλασσα με κάτι φίλους μας. Απλά ήθελα να κάνω το ίδιο και κάπως έτσι ξεκίνησα βόλεϊ. Πιο πριν δεν παρακολουθούσα καθόλου."

GV: Φανταζόσουν όταν ξεκίνησες το βόλεϊ ότι σε τόσο νεαρή ηλικία (σ.σ. πρώτη φορά στην Εθνική το 2019) θα ήσουν βασικός στην Εθνική Ανδρών;

Α.Ρ.: "Σαφώς όταν ξεκίνησα δεν φανταζόμουν ότι θα έφτανα μέχρι εκεί, ωστόσο δεν κρύβω ότι ήταν ένα από τα μεγαλύτερά μου όνειρα."

GV: Ξεκίνησες από τις μικρές Εθνικές. Πώς ένοιωσες στην πρώτη σου κλήση;

Α.Ρ.: "Η πρώτη μου κλήση ήταν το 2015 στην Εθνική Παμπαίδων η οποία τότε ήταν νεοσύστατη. Θυμάμαι ότι όταν ο προπονητής μας μάζεψε να ανακοινώσει τις κλήσεις και το ποιοι θα ακολουθούσαν στο τότε βαλκανικό, τα χέρια μου είχανε ιδρώσει και τα πόδια μου έκαναν νευρικές κινήσεις και κουνιόντουσαν πάνω κάτω."

GV: Μίλησέ μας για την πιο σημαντική σου εμπειρία στις Εθνικές ως τώρα.

Α.Ρ.: "Σίγουρα μία αξιοσημείωτη εμπειρία ήταν η κατάκτηση του βαλκανικού που είχαμε συμμετάσχει με την Εθνική Παίδων. Επίσης μία εξίσου σημαντική επιτυχία για μένα είναι η συμμετοχή της Εθνικής Ανδρών στο ευρωπαϊκό μετά από χρόνια αποχής από αυτό."

GV: Η θέση του ακραίου είναι αυτή που είχες από την αρχή; Ποιός την επέλεξε;

Α.Ρ.: "Η αλήθεια είναι ότι δεν ήμουν ακραίος από την αρχή. Ξεκίνησα σαν πασαδόρος στην Α2 με την Ολυμπιάδα, αλλά όταν άρχισα να ψηλώνω και η λογική των προπονητών μίλησε, ξεκίνησα την καριέρα μου σαν ακραίος."

GV: Ποιές δυσκολίες αντιμετωπίζει ο αθλητής - παιδί, ο αθλητής - έφηβος; Τι θυσίες αναγκάστηκες να κάνεις;

Α.Ρ.: "Υπάρχουν πολλές θυσίες και πολλά πράγματα που πρέπει να αφήσεις πίσω για να προχωρήσεις σε κάτι που αγαπάς . Πολλές φορές έχω αφήσει τους φίλους μου πίσω σε εξόδους για την επόμενη μέρα. Είχα αγώνα και έπρεπε να είμαι ξεκούραστος και πολλές παρόμοιες καταστάσεις."

GV: Σπουδάζεις κάτι; Εάν ναι τι είναι αυτό; Εάν όχι τι σχέδια σπουδών έχεις για το μέλλον;

Α.Ρ.: "Ναι έχω περάσει πολιτικός μηχανικός και βρίσκομαι στη διαδικασία μεταγραφής μου από την σχολή της Πάτρας στην αντίστοιχη της Αθήνας."

GV: Πιστεύεις πως ένας αθλητής μπορεί να συνδυάσει βόλεϊ, σπουδές και προσωπική ζωή ή πρέπει να θυσιάσει κάτι από αυτά για να μπορέσει να πετύχει τους στόχους του; (σε αθλητικό ή επαγγελματικό επίπεδο)

Α.Ρ.: "Είναι δύσκολος ο συνδυασμός επαγγελματικού αθλητισμού και μόνιμης εργασίας ή σπουδών έως ακατόρθωτο. Όσο για την προσωπική ζωή πρέπει αναγκαστικά να την προσαρμόσεις έτσι ώστε να συμβαδίζει με την επαγγελματική σου ζωή και να είναι δομημένη έτσι ώστε σε κανένα από τα δύο να μην μένεις πίσω."

IMG 0409

GV: Με ποιον θα ήθελες να είσαι συμπαίκτης και με ποιον αντίπαλος ; (Ελλάδα ή κόσμος)

Α.Ρ.: "Θα ήθελα πάντα να είμαι συμπαίκτης με όλα τα παιδιά από την Εθνική που τους έβλεπα από την τηλεόραση και τους θαύμαζα (Τζουριτς ,Κοκκινάκη, Πρωτοψάλτη, Φιλίποφ κλπ) και είμαι πολύ χαρούμενος που το κατάφερα. Αντίπαλος τελικά θα ήθελα να παίξω με το Ζάιτσεφ της Ιταλίας και είναι ένας αντίπαλος για τον οποίο ένιωσα μεγάλο δέος καθώς είναι το πρότυπο μου εδώ και χρόνια."

GV: Έχεις στη φανέλα το νο 11 ενός άλλου ιστορικού αρχηγού της εθνικής του Νίκου Ρουμελιώτη, που είναι κι αυτός από την Πάτρα. Ήθελες ποτέ να του μοιάσεις; Φανταζόσουν πως θα φορούσες τη φανέλα με το νούμερό του;

Α.Ρ.: "Ο Ρουμελιώτης είναι  ένα άτομο το οποίο μου άρεσε πολύ να βλέπω όταν ήμουν μικρός και η αλήθεια είναι ότι χάρηκα πολύ όταν παίξαμε για πρώτη φορά αντίπαλοι."

GV: Τον Αύγουστο η Εθνική Ανδρών θα αγωνιστεί για να προκριθεί στα τελικά του Πανευρωπαϊκού μια πρόκριση που πήρε πέρσι το καλοκαίρι. Πως ένοιωσες όταν πήρατε την πρόκριση κατ’ αρχάς;

Α.Ρ.: " Ήταν μεγάλη έκπληξη για εμάς αν σκεφτεί κανείς τον τρόπο με τον οποίο πήραμε την πρόκριση στον πόντο (σ.σ. μετά από τριπλή ισοβαθμία). Δεν το πιστεύαμε! Ήταν απίστευτο συναίσθημα, αν δει κανείς τα social media εκείνης της ημέρας, χοροπηδούσαμε, φωνάζαμε στους διαδρόμους του ξενοδοχείου… είναι κάτι που δε θα το ξεχάσω ποτέ."

GV: Πιστεύεις πως μετά την κλήρωση έχουμε ελπίδες πρόκρισης;

Α.Ρ.: "Εννοείται! Πιστεύω πολύ στην ομάδα μου και στις δυνατότητές της. Παίξαμε με πολύ δυνατότερες ομάδες και τα καταφέραμε. Κάναμε ένα-ένα βήμα και προχωρούσαμε, αυτό θα κάνουμε κα ι τώρα. Η πρόκριση εξαρτάται μόνο από εμάς και την απόδοσή μας, να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και θα περάσουμε."

IMG 0417

15 πράγματα που θέλετε να ξέρετε για τον Αλέξανδρο

  1. Γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 2000 στην Πάτρα.

  2. Αδέρφια : Μια μικρότερη αδερφή τη Νεφέλη – Φαίδρα.

  3. Θέση που αγωνίζεται: Ακραίος

  4. Αγαπημένο χρώμα: Πορτοκαλί

  5. Αγαπημένο βιβλίο: Το “8” της Κάθριν Νέβιλ

  6. Αγαπημένος Συγγραφέας: Κάρολος Ντίκενς

  7. Αγαπημένο φαγητό: Γεμιστά με κιμά

  8. Αγαπημένη μουσική: Ακούει τα πάντα εκτός από Τζάστιν Μπίμπερ

  9. Αγαπημένο τραγούδι τώρα: “Παράφορα” του Σάκη Ρουβά.

  10. Που θα ήθελε να πάει : Στη Γαλλία

  11. Τι θα ήθελε να δει: Το βόρειο Σέλας

  12. Το μεγαλύτερο ελάττωμα: Είναι εγωιστής

  13. Το μεγαλύτερο προτέρημα: Βλέπει πάντα την καλή πλευρά των πραγμάτων

  14. Αν ήταν πολιτικός τι θα έκανε για να αλλάξει τον κόσμο : Θα έστελνε ένα αερόστατο πάνω από κάθε πόλη και θα έριχνε χρήματα στον κόσμο

  15. Αγαπημένη φράση: Μην αφήνεις για σήμερα ότι μπορείς να κάνεις αύριο

ΕΔΩ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ

*H ένδυση της φωτογράφισης είναι μια ευγενική χορηγία του καταστήματος ERREA που βρίσκεται στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής.

IMG 0423

 

IMG 0445