K. Στιβαχτής: «Για την Ελλάδα, την Εθνική και το βόλεϊ…»

Η λαϊκή ρήση, πως «όσο παλιώνει το κρασί γίνεται και καλύτερο», μόνο τυχαία, μόνο μη φιλοσοφημένη δεν είναι.

Στο ελληνικό βόλεϊ βρίσκει πάντως την τέλεια έκφραση της στο πρόσωπο του Κώστα Στιβαχτή.

Μπορεί να έκλεισε τα 39 του χρόνια στις 22 του Μάη, αλλά δείχνει και αποδεικνύει πάνω στο τάραφλεξ, «νιάτα», όρεξη, ενέργεια κι απίστευτη θέληση για τη νίκη και την επιτυχία.

Όπως καλή ώρα το βράδυ του Σαββάτου, στις 15 του Ιούνιου, εκεί στην «Σπόρτσκα Ντοράβνα» του Λούκαβατς, όταν μαεστρικά πήρε από το χέρι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και το οδήγησε σε μια μεγάλη νίκη επί της Βοσνίας.

Πάντα ήρεμος πάντα προσγειωμένος.

Βρήκαμε την ευκαιρία να τα πούμε στο αεροδρόμιο της Βιέννης, πίνοντας έναν καφέ και περιμένοντας το ταξίδι της επιστροφής.

-Ποιο είναι το μυστικό του να τα καταφέρνεις ακόμη και τώρα σαν άλλος έφηβος;

«Το βόλεϊ είναι η τρέλα μου. Μ’ αρέσει σαν τρόπος ζωής, όχι μόνο σαν άθλημα. Δεν περνάει μια μέρα, μια ώρα, ένα λεπτό που το βόλεϊ να μην είναι μέσα στο μυαλό μου. Πολλές φορές να ξέρεις δεν αντιλαμβάνεσαι ότι παίζεις καλά. Λες απλά πάω να παίξω. Παίζεις γιατί αγαπάς αυτό που κάνεις. Και στον σύλλογο και στην Εθνική θέλω να το ευχαριστιέμαι. Η νίκη δίνει ικανοποίηση, η ήττα είναι μέρος του παιχνιδιού, αλλά πάνω απ’ όλα είναι η χαρά του να είσαι εκεί».

-Πως αντιμετωπίσατε την τον αγώνα ξέροντας από πριν ότι πρέπει να νικήσετε με 3-0;

«Το θετικό της υπόθεσης ήταν πως έτσι κι αλλιώς κρατάγαμε την τύχη μας στα χέρια μας. Δεν περιμέναμε δώρο από κανένα. Αν νικούσαμε εμείς 3-0, εμείς θα περνούσαμε. Γι’ αυτό και δεν μας επηρέασε καθόλου η νίκη της Αυστρίας στην Ουγγαρία. Εμείς ελέγχαμε την κατάσταση, όχι η άλλη ομάδα».

-Πως αντιμετωπίζετε αυτή την επιτυχία, του να είστε πρώτοι στον Όμιλο και να έχετε την ευκαιρία για κάτι παραπάνω;

«Είναι μια καλή στιγμή το ότι βγήκαμε πρώτοι. Δεν είναι όμως η μεγάλη επιτυχία που θα μας πάρει τα μυαλά. Το βλέπουμε σαν σκαλοπάτι για να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες. Όπως το να νικήσουμε στον τελικό. Θα είναι μια καλή αρχή, κυρίως για τα νέα παιδιά της Εθνικής. Να παίξουν σε μια υψηλότερη κατηγορία, γιατί όχι και στην συνέχεια στο World League. Να κοντράρουμε συνεχώς καλύτερες ομάδες γιατί μόνο τότε θα μπούμε κι εμείς στην ελίτ».

-Πρόκριση στο Πανευρωπαϊκό, πρωτιά στο Όμιλο του Silver European, μοιάζει σα να κινείται το πράγμα. Υπάρχει συνταγή επιτυχίας;

Στο παρελθόν υπήρξαν δύσκολες στιγμές. Τώρα πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτά που πετυχαίνουμε. Πρώτα ο τελικός, μετά το Πανευρωπαϊκό. Είναι δύσκολες ομάδες εκεί αλλά θα πάμε να διεκδικήσουμε τις πιθανότητές μας. Αν γίνεται να περάσουμε τον Όμιλο. Θα είναι κάτι σπουδαίο. Οι αθλητές της Εθνικής το έχουν καταλάβει. Είμαστε όλοι μαζί για να πετύχουμε κάτι καλό για την Ελλάδα, την Εθνική και το βόλεϊ».

-Τι συμβουλή θα έδινες στα νέα αυτά παιδιά;

«Πρέπει ν’ αγαπάς αυτό που κάνεις. Να το κάνεις με την ψυχή σου. Μπορεί κάποιος να μην έχει ιδιαίτερο ταλέντο, γενικά μιλάω, μπορεί να του λείπουν ακόμη σωματικά προσόντα, αλλά όταν δίνεις το 100% μπορείς να πετύχεις πολλά. Μπορεί ν’ ακούγεται κοινότυπο, αλλά χωρίς δουλειά και ιδρώτα δεν μπορείς να κάνεις τίποτε».

-Παλικαράκι ετών 39, περνάει από το μυαλό σου τι φέρνει το αύριο;

«Δεν έχω σκοτώσει τον παίκτη μέσα μου ακόμη. Φυσικά όσο μεγαλώνω σκέφτομαι και το αύριο. Ξέρεις η σκέψη είναι χάρισμα των πασαδόρων. Κουμαντάρεις το παιχνίδι, ελέγχεις τα πάντα, το μυαλό σου λειτουργεί σε πολλές και γρήγορες στροφές. Πότε θα κάνεις το ένα, πότε θα κάνεις το άλλο. Για την ώρα το δικό μου λειτουργεί ακόμη ως παίκτης...».

Κλείνοντας την κουβέντα με τον διεθνή πασαδόρο, ένα πράγμα έρχεται στο μυαλό. Έδωσε και συνεχίζει να δίνει στο άθλημα, αναγνωρίζοντας αυτά που έχει πάρει από αυτό.. Δεν ξέρω αν το ίδιο το άθλημα έχει αναγνωρίσει αυτά που έχει πάρει από τον Κώστα...

 

Δείτε ΕΔΩ το βιογραφικό του