paok foinikas osfp KIFISIA AOP ethnikos alex pao pamvoxaikos panaxaiki l masniki iraklisthes logo ethnikospireos small iraklis xalkidas

Τη Δευτέρα η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αδειοδότησης

Αν μη τι άλλο η ερχόμενη Δευτέρα και γενικά το επόμενο 10ήμερο αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς ξαναμπαίνουν στη (βολεϊκή) ζωή μας έννοιες όπως η «αδειοδότηση» ή οι «διακανονισμοί».

τουΔημήτρη Τυχάλα

Για όσους μάντεψαν σωστά, την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιουλίου, υπάρχει η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αδειοδότησης (που έχει συσταθεί από πέρσι με βάση την σχετική υπουργική απόφαση) η οποία είναι επιφορτισμένη με το να εξετάσει τους φακέλους των ομάδων της βόλεϊ λιγκ και να αποφασίσει για το αν δικαιούνται ή όχι τη χορήγηση της σχετικής άδειας που τους επιτρέπει να συμμετέχουν στο επόμενο πρωτάθλημα.
Όσον αφορά το ερώτημα «τι πρέπει να περιέχουν οι φάκελοι»; η απάντηση είναι απλή (αλλά όπως πάντα το απλό είναι και το δύσκολο): «Έγγραφες βεβαιώσεις από τους αθλητές που ήταν στο ρόστερ των ομάδων για την περίοδο 2016-2017 ότι έχουν εξοφληθεί ή έχουν διακανονιστεί οι οφειλές που υπάρχουν από τα σωματεία (για την σεζόν που ολοκληρώθηκε) αλλά και οι αντίστοιχες έγγραφες βεβαιώσεις των αθλητών από τις προηγούμενες χρονιές ότι οι διακανονισμοί που είχαν γίνει τηρούνται».
Σύμφωνα με τα όσα κυκλοφορούν στη βολεϊκή κοινότητα τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΠ, της ΕΟΠΕ και του ΠΑΣΑΠ (που αποτελούν την Επιτροπή Αδειοδότησης) θα μαζευτούν για να επιβεβαιώσουν ότι η πλειοψηφία των ομάδων αυτή τη στιγμή έχει πρόβλημα.
Σύμφωνα όμως με τα ισχύοντα αν μέχρι τις 20 Ιουλίου οι φάκελοι δεν έχουν κατατεθεί, τότε η Επιτροπή στέλνει την απόφαση της (που είναι δεσμευτική) στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού κι η τελευταία όταν έρθει η ώρα της συνεδρίασης για την χορήγηση των πιστοποιητικών συμμετοχής πολύ απλά δεν εκδίδει στις ομάδες που δεν έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους.
Ωστόσο το… λεπτό σημείο έχει να κάνει με το ότι συνήθως η ΕΕΑ συνεδριάζει για τα πιστοποιητικά του βόλεϊ τον Σεπτέμβριο (σ.σ. παλιά η ΕΣΑΠ ζητούσε αυτή η συνεδρίαση να γίνει Ιούλιο) ή αρχές Οκτωβρίου, οπότε ακόμη κι αν η απόφαση της Επιτροπής Αδειοδότησης είναι αρνητική, εφόσον τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες στο μεσοδιάστημα, η απόφαση τροποποιείται.
Φυσικά, η διαδικασία της αδειοδότησης δεν είναι το μοναδικό ‘αγκάθι’ που απασχολεί την ΕΣΑΠ τη δεδομένη χρονική περίοδο, καθώς αν και έχουν περάσει 2 μήνες από τη λήξη του περασμένου πρωταθλήματος, υπάρχουν ουκ ολίγες εκκρεμότητες για τη νέα σεζόν.
Όπως σας είχαμε αποκαλύψει η ανανέωση της χορηγίας του ΟΠΑΠ είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ύπαρξη τηλεοπτικής στέγης, η οποία αυτή τη στιγμή είναι στον αέρα. Σενάρια ακούγονται διάφορα (συνεργασία ΕΡΤ-Νόβα είναι ίσως το καλύτερο και γενικά οποιαδήποτε σενάριο έχει μέσα ελεύθερο κανάλι), αλλά επί της ουσίας ακόμη δεν υπάρχει κάτι.
Μια άλλη σημαντική παράμετρος έχει να κάνει με το ζήτημα που έχει προκύψει με την επιθυμία της ΕΣΑΠ να αυξηθεί ο αριθμός των ξένων.
Το Sportsfeed σας είχε αποκαλύψει ότι η λίγκα θέλει οι 4 να γίνουν 7 (!), αλλά εδώ υπάρχει σφοδρή αντίδραση από τον ΠΑΣΑΠ.
Το συνδικαλιστικό όργανο των αθλητών θεωρεί ότι συνολικά οι προτάσεις της ΕΣΑΠ έχουν μια λογική διαχείρισης της στιγμής (μείωση λειτουργικών δαπανών εις βάρος των αθλητών) χωρίς κανένα σχεδιασμό και προοπτική για το μέλλον του αθλήματος και εφόσον εφαρμοστούν όχι μόνο δεν θα δώσουν λύσεις αλλά θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο το πρωτάθλημα… Και κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει επιτέλους αντιληπτό απ’ όλους πως η λύση δεν είναι να επιβιώσουμε αλλά να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του αθλήματος.

ΠΗΓΗ www.sportsfeed.gr