Απάντηση του Φοίνικα στον Ηρακλή Χαλκίδας

Προκαλεί έκπληξη και αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι με ανακοίνωση της η ομάδα του Ηρακλή Χαλκίδας αυτό-ανακηρύσσεται δήθεν προκριθείσα και προσπαθεί να υποκαταστήσει την κυρίαρχη κρίση του μόνου αρμόδιου ΔΣ της ΕΣΑΠ και επίσης διαστρεβλώνει την αλήθεια ενώπιον της κοινής γνώμης σχετικά με την απόφαση του ΑΣΕΑΔ.

Ο Ηρακλής Χαλκίδας έσπευσε βιαστικά να προσβάλει ενώπιον του ΑΣΕΑΔ το σχέδιο πρακτικού διά περιφοράς πριν καν εκφράσουν εγγράφως τις απόψεις τους όλα τα ΤΑΑ της ΕΣΑΠ, πριν καν επικυρωθεί το σχέδιο αυτό πρακτικού από όλα τα ΤΑΑ, πολλά εκ των οποίων μάλιστα, συμπεριλαμβανομένου του Φοίνικα Σύρου, διαφώνησαν ως προς το περιεχόμενο του σχεδίου και πριν καν τοποθετηθεί επί του θέματος το αποκλειστικά αρμόδιο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΑΠ.

Κατά τη συζήτηση της προσφυγής, και η ΕΣΑΠ και ο Φοίνικας Σύρου υποστήριξαν πρώτα από όλα ότι η προσβαλλόμενη απόφαση (το σχέδιο πρακτικού διά περιφοράς) δεν είναι υποστατή και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, καθώς δεν έχουν εκφράσει τις απόψεις τους και δεν έχουν ψηφίσει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΑΠ. Μάλιστα, και η ΕΣΑΠ και ο Φοίνικας Σύρου υποστήριξαν ότι με την προσβαλλόμενη απόφαση δεν επιλύεται το ζήτημα της πρόκρισης, αλλά θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του αρμόδιου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΑΠ για το ποια από τις δύο ομάδες προκρίνεται.

Το ΑΣΕΑΔ με την επίμαχη απόφασή του έκανε δεκτό τον ισχυρισμό αυτό ότι η προσβαλλόμενη πράξη (σχέδιο πρακτικού διά περιφοράς για πρόκριση του Φοίνικα Σύρου) ήταν ανυπόστατη, δηλαδή δεν παρήγαγε οποιεσδήποτε έννομες συνέπειες ως προς την πρόκριση της μιας ή της άλλης ομάδας, καθώς δεν έφερε επ’ αυτής τις υπογραφές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΑΠ και κατ’ ουσίαν μας δικαίωσε.

Είναι προφανές σε όλους ότι το ΑΣΕΑΔ εξέτασε μόνο αυτόν τον τυπικό λόγο και δεν τοποθετήθηκε ούτε για τα κριτήρια που πρέπει να εφαρμοστούν για την πρόκριση του Φοίνικα Σύρου ή του Ηρακλή Χαλκίδας ούτε για το αν πρέπει να προκριθεί ο Φοίνικας Σύρου ή ο Ηρακλής Χαλκίδας.

Την απόφαση για την πρόκριση μίας εκ των δύο ομάδων υποχρεούται να λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΑΠ, το οποίο δεν έχει συνεδριάσει από τη διεξαγωγή των επίμαχων αγώνων των Ομίλων του League Cup και εφεξής.

Πλέον αναμένουμε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΑΠ όπως προβλέπεται, και ευελπιστούμε ότι όλα τα μέλη του θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα είναι συνεπή αφ’ ενός με την πρώτη τους τοποθέτηση και απόφαση (δια περιφοράς) και αφ’ ετέρου με όσα προστάζουν οι Διεθνείς Κανονισμοί Πετοσφαίρισης της FIVB, στους οποίους ρητά παρέπεμπε η επίμαχη Προκήρυξη των αγώνων και οι οποίοι θέτουν ρητά ως πρώτο κριτήριο πρόκρισης από έναν Όμιλο τον αριθμό των συνολικών νικών κάθε ομάδας εντός του Ομίλου (εν προκειμένω ο Φοίνικας Σύρου είχε 2 και ο Ηρακλής Χαλκίδας 1). Ευελπιστούμε να μην προκύψει στη συγκεκριμένη περίπτωση παγκόσμια πρωτοτυπία ξεκάθαρα εσφαλμένης εφαρμογής των σαφέστατων κανονισμών της FIVB, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται.

Όλες οι περαιτέρω ενέργειες της ομάδας μας θα γίνουν με βάση το σεβασμό στην ιστορία της ομάδας μας και του νησιού μας, το σεβασμό στην αγωνιστική αξιοπρέπεια των αθλητών μας που έχουν κερδίσει επάξια την πρόκρισή τους μέσα στο γήπεδο και δεν πρέπει να την απωλέσουν εξαιτίας των κακώς κειμένων μίας προκήρυξης όπως παραδέχεται δημόσια με ανακοίνωση του ο Ηρακλής Χαλκίδας, και με βάση το καλό του ελληνικού βόλει, το οποίο απαιτεί την ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί ώστε να βρεθεί δίκαιη και κοινώς αποδεκτή λύση.

Το ΔΣ του ΑΟ ΦΟΙΝΙΚΑ ΣΥΡΟΥ