Το Ιράν "ξαναχτύπησε"

Ένα συμβάν που σημειώθηκε στο World League στον όμιλο του Πέζαρο μας θύμισε στιγμές που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε.

Για ακόμα μια φορά η Ιρανική ομοσπονδία βόλεϊ «ξαναχτύπησε».

Στον αγώνα Ιταλία - Ιράν που έγινε στο Πέζαρο είχε αναρτηθεί πανώ από ακτιβίστριες για την είσοδο των ιρανών γυναικών στους αγώνες, μη υβριστικού περιεχομένου για το δικαίωμα των Ιρανών γυναικών να παρακολουθούν αγώνες. Ο επόπτης της FIVB, από τις Φιλιππίνες, κος Ραμόν Σουζάρα ανάγκασε τους Ιταλούς να κατεβάσουν τα πανώ ύστερα από πίεση των Ιρανών που έφτασαν μάλιστα στο σημείο να απειλήσουν πως θα διακόψουν την ζωντανή μετάδοση του αγώνα στη χώρα τους.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής ομοσπονδίας, Μπρούνο Κατανέο, ζήτησε συγνώμη για το όλο συμβάν που παραβίαζε το δημοκρατικό δικαίωμα των ακτιβιστριών να εκφράζουν τη γνώμη τους. Η απόφαση μάλιστα να κατέβουν τα πανώ με τη βοήθεια της αστυνομίας και να εκδιωχθούν οι ακτιβίστριες ήταν κάτι που καταδικάστηκε από τον Κατανέο.  

«Πραγματικά λυπόμαστε για το τι συνέβη στις ακτιβίστριες κατά τη διάρκεια του αγώνα Ιράν-Ιταλία. Επεισόδια σαν αυτά δε πρέπει να συμβαίνουν ποτέ, και είναι ξένα στον κόσμο του βόλεϊ, που πάντα ενισχύει το πνεύμα του συνόλου και της κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών αγώνων ο ίδιος προσωπικά μίλησα σε μερικά μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στα οποία τόνισα πως από τη στιγμή που το Ιράν παίρνει μέρος το World League είναι σωστό να υιοθετήσουμε τους όρους που μοιράζονται όλες οι ομοσπονδίες. Σε κάθε γήπεδο πρέπει να δίνεται η ευκαιρία στους θεατές να εκφράζονται ελεύθερα, φυσικά να μην έχει η έκφραση αυτή προσβλητικό περιεχόμενα που κάνει διακρίσεις φυλετικές ή σεξιστικές. Ως εκ τούτου ελπίζουμε να μη ξανασυμβεί κάποιο ανάλογο περιστατικό, διαβεβαιώνοντας κάθε συμμετέχοντα στους αγώνες Βόλεϊ πως μπορεί να είναι μαζί ειρηνικά και σε πνεύμα φιλίας».