«Χρυσή» Ολυμπιονίκης η Κίνα

Σε ένα αγώνα διαφήμιση για το γυναικείο βόλεϊ η Κίνα επικράτησε 3-1 της Σερβίας στον τελικό των γυναικών των Ολυμπιακών αγώνων.

Ο αγώνας ήταν εξαιρετικός κι έδειξε πόσο ψηλά έχει ανέβει ο πήχης στο παγκόσμιο γυναικείο βόλεϊ, με τις δύο ομάδες να παλεύουν πολλές φορές πόντο - πόντο στο παιχνίδι για να πάρουν τα σετ και το χρυσό.

Η Σερβία απέδειξε πως δεν είχε αποκλείσει τυχαία τις ασταθείς ΗΠΑ για να φτάσει στον τελικό και λίγο έλειψε να ήταν αυτή που θα έπαιρνε και το χρυσό χωρίς ωστόσο να έχει δυσαρεστηθεί και για τη δεύτερη θέση που είναι η υψηλότερη που κατέλαβε σε ολυμπιακή διοργάνωση.

Η Κίνα με καλή ανάπτυξη και γρήγορες επιθέσεις μπόρεσε να υποτάξει την Σερβία που έκανε κάποια λάθη στην υποδοχή.

Στο 4ο σετ που ήταν και το πιο συγκλονιστικό καθώς η Σερβία πάλευε να ισοφαρίσει σε 2-2 για να οδηγήσει το παιχνίδι στο τάι μπρέικ η Κίνα πήρε προβάδισμα 23-22 με την Τινγκ Ζου να καρφώνει πάνω στο πρόσωπο την πρώην πασαδόρο του Ολυμπιακού, Μάγια Ογκνιένοβιτς και να την ρίχνει στο πάτωμα. 

Τα σετ: 19-25, 25-17, 25-22, 25-23

Χαρακτηριστικό του αγώνα είναι ότι η νυν προπονήτρια Τζένι Λανγκ Πινγκ έγινε η πρώτη προπονήτρια που έχει κερδίσει το χρυσό και σαν παίκτρια και σαν προπονήτρια, όταν κέρδισε το Ολυμπιακό το 1984 στο Λος Άντζελες.

Πρώτη σκόρερ η Ζου Τινγκ με 25 πόντους για την Κίνα ενώ ακολούθησε η Χούι με 13 και η Ξου με 12. Για την Σερβία η Μπόσκοβιτς με 23 πόντους, ακολούθησαν η Ράσιτς με 16 και από 11 οι Μαλέσεβιτς και η Μιχαϊλοβιτς. 

Το Χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν οι ΗΠΑ ...

Στον μικρό τελικό της διοργάνωσης οι ΗΠΑ επικράτησαν 3-1 της Ολλανδίας σε τρία σετ που ήταν αρκετά κλειστά αλλά κατέκτησε εύκολα το τέταρτο.

ΤΑ ΣΕΤ: 23-25, 27-25, 22-25, 19-25

Για τις ΗΠΑ πρώτη σκόρερ η Χιλ με 19 πόντους, ακολούθησε η Ακινρέιντεβο με 16 και από 15 οι Άνταμπς και Λάρσον. Για την Ολλανδία από 15 οι Σλοέτιες, Μπούιτζ και από 11 οι Πλάκ και ντε Κρούιφ.