Ο πόντος του Τριανταφυλλίδη και τα ...σκυλάδικα του Αμαριανάκη

Τι και αν η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στη Γάνδη έπιασε τα πρώτα ...άντα. Οι αναμνήσεις των διεθνών που έγραψαν την ιστορία δεν ξεχνιούνται. Αυτές λοιπόν τις μοιράζονται σήμερα μαζί μας για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Σημείο αναφοράς τους το αξέχαστο για πολλούς βράδυ παραμονής του μικρού τελικού της Σουηδίας.

Κόντρα στα συνηθισμένα που θέλουν τους αθλητές να κάθονται στο δωμάτιο τους να συγκεντρώνονται και να προετοιμάζονται ψυχολογικά για το μεγάλο γεγονός, οι παίκτες του Θανάση Μαργαρίτη είχαν έναν... ασυνήθιστο τρόπο να προετοιμαστούν. Χαρακτηριστικές είναι οι... μαρτυρίες τους για το βράδυ της 3ης Οκτωβρίου, μία ημέρα δηλαδή πριν τον μικρό τελικό με την Σουηδία.

Stelios Kazazis1987

Στέλιος Καζάζης:«Την παραμονή μαζί με τον Γόντικα που ήμασταν στο ίδιο δωμάτιο, συζητούσαμε πολύ το παιχνίδι και έδινε κουράγιο ο ένας στον άλλο. Θυμάμαι όλες τις μάχες που έδωσα με αυτούς τους συμπαίκτες».

Δημήτρης Γόντικας: «Παίζαμε μονό με Δημήτρη Καζάζη στα 3 μέτρα πριν τα παιχνίδια. Στη Φινλανδία στον προκριματικό ξυπνήσαμε και βρήκαμε έναν μεθυσμένο στο δωμάτιο», κάτι που επιβεβαίωσε και ο συγκάτοικος του, Στέλιος Καζάζης.

Δημήτρης Καζάζης: «Παίζαμε τρομερό μονό με τον Γόντικα για τουλάχιστον 30 λεπτά και θυμάμαι φώναζε ο Θανάσης Μαργαρίτης ότι θα τον κουράσω. Ανάμνηση σίγουρα όλο το ταξίδι, όλες τις μέρες του τουρνουά γιατί οι στιγμές ήταν μοναδικές».

Γιάννης Νικολαΐδης: «Ήμασταν δωμάτιο με τον Γιώργο Ντράγκοβιτς. Το προηγούμενο βράδυ υπήρχε πολύ συζήτηση και λίγος ύπνος. Αγαπημένη μου στιγμή ήταν η απονομή».

Σωτήρης Αμαριανάκης: «Με τον Δημήτρη Καζάζη, δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε και ακούγαμε σκυλάδικα όλο το βράδυ. Επίσης αξέχαστοι είναι ο τελευταίος πόντος και οι απονομή».

Μιχάλης Τριανταφυλλίδης: Με τον Μαργαρώνη, το προηγούμενο βράδυ αναλύαμε το παιχνίδι, ήταν μία καθημερινότητα. Σίγουρα η τελευταία φάση μου έχει μείνει και κάθε φορά που την βλέπω δακρύζω. Είναι η σημαντικότερη στιγμή στη καριέρα μου».

Βαγγέλης Κουτσονίκας: Ήμασταν στο δωμάτιο ψύχραιμοι, με τον Μάκη Δημητριάδη. Κορυφαία ανάμνηση ήταν ο πόντος του Τριανταφυλλίδη και η απονομή».

Γιώργος Ντράγκοβιτς: «Είχαμε γούρι να κάναμε βόλτα σε μία λίμνη που είχε κοντά εκεί που μέναμε. Κορυφαία ανάμνηση είναι ο πόντος του Τριανταφυλλίδη».

Kazazis1987

Από τις δηλώσεις των παικτών το 1987 σας θυμίζουμε τις καλύτερες ατάκες:

Ο αρχηγός Στέλιος Καζάζης είπε: «Πρέπει να καθιερωθούμε μέσα στις 5 πρώτες ομάδες της Ευρώπης κι από κεί και πέρα με πολύ δουλειά και πολύ προσπάθεια να προσπαθήσουμε να πάμε σε Ολυμπιακούς Αγώνες που είναι και το μεγάλο μου όνειρο».

Ο Σάκης Μουσακίδης συμπλήρωσε: «Σε κάθε επιτυχημένη αρχή υπάρχει και ανάλογη συνέχεια...»

Ο Δημήτρης Γόντικας είπε: «Είναι η δικαίωση της δουλειάς μας την τελευταία 10ετία»

Ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης είχε πει: «Έγινε μια μεγάλη αρχή. Προκαλούμε τον κόσμο να έρθει κοντά μας και να ασχοληθεί και με μας...»

Ο Βαγγέλης Κουτσονίκας τόνισε: «Νομίζω πως ζω ένα όνειρο. Φύγαμε μόνοι μας και γυρίσαμε με όλη την Ελλάδα να μας περιμένει...»

Ο Σωτήρης Αμαριανάκης που είχε περάσει περιπέτεια τραυματισμού είχε πει: «Δεν πίστευα πως θα έβγαζα τη διοργάνωση αλλά κάθε αντλούσα δύναμη από την ομάδα. Παίξαμε το καλύτερο βόλεϊ που μπορούσαμε».

Ο Κώστας Μαργαρώνης είχε τονίσει: «Αποδείχτηκε πως όλα είναι δυνατά εάν όλοι στο βόλεϊ πιστέψουμε στις δυνάμεις μας. Το δύσκολο είναι να κρατηθούμε εδώ ψηλά που φτάσαμε...»