Pre-League or not Pre-league;

Pre-League or not Pre-league? Αυτή είναι ερώτηση που θα κληθούν να απαντήσουν σε λίγες μέρες τα σωματεία της Α2.

Η Α2 γυναικών βρίσκεται στην τελευταία στροφή του πρωταθλήματος και τη Δευτέρα θα γίνει η κλήρωση των ειδικών τουρνουά ανόδου στην Α1 Γυναικών. Η Α2 ολοκληρώνει την κανονική περίοδο την επόμενη αγωνιστική για να ακολουθήσει αμέσως μετά η δική της κλήρωση για τα τουρνουά ή πλέι οφ, όπως θέλετε αποκαλέστε τα.

Ένα σύστημα που θα αναδείξει τις πιο δυνατές ομάδες που θα πάνε στις κατηγορίες των μεγάλων, 3 από τις γυναίκες και δύο από τους άντρες. Αλλά από εκεί και πέρα τι θα γίνει;

Αυτό αναρωτιούνται πολλοί.

Σύμφωνα με τα πλάνα που είχαν μπει στο τραπέζι από την διοίκηση Μαυρομάτη τη νέα σεζόν θα έπρεπε να δημιουργηθεί η pre-league και με αυτή την προοπτική πολλές ομάδες ενισχύθηκαν, δούλεψαν όλη τη σεζόν και ετοιμάστηκαν για τη συμμετοχή τους στη νέα κατηγορία που στόχος της είναι η ενδυνάμωση του βόλεϊ και η αναβάθμισή του.

Που βρισκόμαστε τώρα; Θα δημιουργηθεί ή όχι η κατηγορία;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ μας, στο ερώτημα αυτό θα δώσουν απάντηση οι ομάδες που θα έχουν κερδίσει το δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή με τη λήξη των πρωταθλημάτων.

Λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας τα σωματεία είναι αυτά που πρέπει να απαντήσουν εάν θα αντέξουν το οικονομικό βάρος μιας τέτοιας κατηγορίας. Κάποιες ομάδες ήδη δοκιμάστηκαν στη νέα αυτή κατάσταση έμμεσα καθώς ο 1ος υποομίλος της Α2 του Β ομίλου είχε να κάνει αρκετά ταξίδια, όπως η ΕΑΠ και η Ολυμπιάδα που έφτασαν ως τον Έβρο για να αντιμετωπίσουν τον Άθλο.

Η απόφαση είναι δύσκολη και πρέπει να παρθεί μετά από συζητήσεις και πλάνα για να δει μια ομάδα αν αντέξει το κόστος συμμετοχής στην κατηγορία αλλά πρέπει να είναι και υπεύθυνη για να μπορέσει η κατηγορία να είναι υγιείς και να εκπληρώσει το σκοπό της.

Οι ομάδες θα ερωτηθούν μια - μια κι αν αυτές κρίνουν ότι μπορούν να συμμετάσχουν θα δημιουργηθεί η κατηγορία.

Τώρα πολλοί θα αναρτηθούν «αξίζει»;

Η αλήθεια είναι ότι ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει. Αλλά επίσης αλήθεια είναι ότι η Α2 όπως είναι αυτή τη στιγμή δεν έχει να προσφέρει τίποτα στο βόλεϊ γιατί λειτουργεί με 2 ταχύτητες. Πολλά παιχνίδια γίνονται απλά για να γίνονται γιατί είναι πολύ μεγάλη η διαφορά δυναμικότητας κι άλλα που είναι σε τέτοιο υψηλό επίπεδο που νομίζεις πως παρακολουθείς αγώνες Α1. Επίσης η διαμόρφωση αυτή τη στιγμή της Α2 επηρεάζει έμμεσα και την ποιότητα στα παιδοεφηβικά πρωταθλήματα και αυτό μόνο καλό δε κάνει στους νεαρούς αθλητές και αθλήτριες που θέλουν να δουν τους εαυτούς τους να βελτιώνεται μέσα από τον ανταγωνισμό. Ίσως η δημιουργία της κατηγορίας να έχει κόστος οικονομικό αλλά το οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας δε πρόκειται να βρει λύση άμεσα κι ίσως είναι καιρός για μια γενναία απόφαση για να δοκιμαστεί κι αυτό το σύστημα μήπως ανέβει το επίπεδο του αθλήματος.

Σε λίγες μέρες θα απαντηθεί σε όλους μας η ερώτηση.