Η πορεία των Ελληνικών ομάδων στο Champions League

Mε αφορμή την τρίτη συμμετοχή του ΠΑΟΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ βόλεϊ ανδρών σας παρουσιάζουμε ένα αφιέρωμα με τις συμμετοχές των ελληνικών ομάδων στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, το σύνολο των συμμετοχών και των αγώνων τους, τις νίκες - ήττες που έχουν καταγράψει και τις παρουσίες τους σε φάιναλ-4.

Το κύπελλο πρωταθλητριών είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε το 1960, ενώ από το 2000 αναβαθμίστηκε με την καθιέρωση των ομίλων. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει επιστρέψει ο θεσμός των προκριματικών πριν τους ομίλους αλλά και οι εθνικές βαθμολογίες όπως στην αντίστοιχη διοργάνωση του ποδοσφαίρου.

Oι ελληνικές ομάδες άρχισαν να λαμβάνουν μέρος στο κύπελλο πρωταθλητριών από τη σεζόν 1969-70. Ποδαρικό έκανε ο Ολυμπιακός ο οποίος την περίοδο 1968-69 πήρε τον τίτλο στο πρώτο Εθνικό πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός ήταν η πρώτη ομάδα που αγωνίστηκε σε φάιναλ-4 και ήταν το 1982 στο Παρίσι όπου πήρε την 4η θέση.

Κορυφαία χρονιά του ελληνικού βόλεϊ στην διοργάνωση ήταν το 2002 όταν και οι δύο ελληνικές ομάδες που ξεκίνησαν από τη φάση των ομίλων έφτασαν στο φάιναλ-4 που έγινε στο Οπόλε της Πολωνίας. Για πρώτη και τελευταία φορά είχαμε δύο ελληνικές ομάδες όχι μόνο στο φάιναλ-4 αλλά και πάνω στο βάθρο καθώς ο Ολυμπιακός πήρε την 2η θέση και ο Ηρακλής την 3η θέση.

Το ζενίθ των ελληνικών συμμετοχών ήταν οι σεζόν 2006-07 και 2007-08 όπου συμμετείχαν τρεις ελληνικές ομάδες στη φάση των ομίλων. Εκτός από τους πρωταθλητές και τους δευτεραθλητές ή κυπελλούχους αγωνίστηκε και η ομάδα που πήρε την 3η θέση στο πρωτάθλημα και τις δύο φορές ήταν ο Ολυμπιακός.

Το ναδίρ, ήταν η σεζόν 2012-13 όπου για πρώτη φορά δεν είχαμε ελληνική συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ κυρίως λόγω οικονομικών προβλημάτων. Επίσης η ΑΕ Νίκαια αν και κυπελλούχος το 2003 δεν δηλώθηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ καθώς η ΕΟΠΕ εκτός από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό δήλωσε δεύτερη ομάδα τον δευτεραθλητή Ηρακλή.

Μερικές από τις σημαντικές επιδόσεις των ελληνικών ομάδων στην κορυφαία διοργάνωση:

60 παρουσίες ελληνικών ομάδων έχουν καταγραφεί στο θεσμό και η εφετινή (2017-18) του ΠΑΟΚ είναι η 61η.

5 ελληνικές ομάδες έχουν αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο κύπελλο πρωταθλητριών και αυτές είναι ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο Γ.Σ.Ηρακλής, ο ΠΑΟΚ και ο Α.Σ.Άρης.

392 αγώνες έχουν δώσει οι ελληνικές ομάδες στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση έχοντας σημειώσει 207 νίκες και 185 ήττες.

187 αγώνες έχει δώσει ο Ολυμπιακός στις 29 παρουσίες που έχει στον θεσμό. Η ομάδα του Πειραιά έχει τις περισσότερες παρουσίες και τους περισσότερους αγώνες.

98 αγώνες έχει δώσει ο Παναθηναϊκός στις 18 παρουσίες του στον θεσμό.

90 αγώνες έχει δώσει ο Γ.Σ.Ηρακλής στις 10 παρουσίες του στο θεσμό, όλες στο αναβαθμισμένο Τσάμπιονς Λιγκ μετά το 2000. Ο «γηραιός» έχει το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας από οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα καθώς σε 90 αγώνες έχει 57 νίκες και 33 ήττες.

10 αγώνες έχει δώσει ο ΠΑΟΚ στις δύο σεζόν που έχει αγωνιστεί και σε λίγες ώρες ξεκινάει την τρίτη συμμετοχή του.

Μία συμμετοχή με 7 αγώνες με 4 νίκες και 3 ήττες έχει ο Άρης ο οποίος μαζί με τον Ηρακλή και τον Ολυμπιακό έχουν θετικό πρόσημο στις νίκες - ήττες.

11 παρουσίες σε φάιναλ-4 έχουν οι ελληνικές ομάδες, αλλά η τελευταία έχει καταγραφεί πριν οκτώ χρόνια (το 2009).

6 συμμετοχές σε φάιναλ-4 έχει ο Ολυμπιακός και πέντε έχει ο Ηρακλής.

5 συμμετοχές σε τελικούς έχουν οι ελληνικές ομάδες.

3 συμμετοχές σε τελικούς έχει ο Ηρακλής και 2 ο Ολυμπιακός.

3-1 σετ έχασε ο Ηρακλής και τους τρεις τελικούς που αγωνίστηκε, το 2005 με την γαλλική Τουρ στην Πυλαία, το 2006 με την ιταλική Σίσλεϊ Τρεβίζο στη Ρώμη και το 2009 με την ιταλική Τρεντίνο στην Πράγα. Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε 3-0 από την ιταλική Μεσσατζέρο Ραβένα του Ντανιέλε Ρίτσι στον τελικό του 1992 στο ΣΕΦ και 3-1 από την ιταλική Ματσεράτα το 2002 στο Όπολε.

Ο Ηρακλής από τους 90 αγώνες που έχει δώσει στην διοργάνωση έχει αγωνιστεί σε 21 τάι μπρέικ και από αυτά έχει νικήσει τα 10. Μάλιστα τα τρία από αυτά τα νίκησε σε φάιναλ-4 (Οπόλε μικρό τελικό, Πυλαία ημιτελικό, Ρώμη τελικό). Το μεγαλύτερο σε διάρκεια τάι μπρέικ που έχει αγωνιστεί ο Ηρακλής ήταν τη σεζόν 2005-06 όπου για τη φάση των ομίλων ηττήθηκε 3-2 στο Βέλγιο από τη Νακ Ροζελάρε η οποία πήρε το 5ο σετ με 25-23. Το μεγαλύτερο σε διάρκεια σετ του Ηρακλή στη διοργάνωση ήταν τη σεζόν 2000-01 κόντρα στην Άρτσελικ όπου ο Ηρακλής έχασε το 1ο σετ 35-33. Έχει κάνει μία ανατροπή ενώ έχανε 0-2 σετ τη σεζόν 2005-06 κόντρα στην Μπελσάτοφ στην Πολωνία και προκρίθηκε στο φάιναλ-4.

Ο Ολυμπιακός έχει αγωνιστεί σε 36 τάι μπρέικ έχοντας σημειώσει 18 νίκες και έχει γνωρίσει 20 ήττες. Με το νέο σύστημα μετά το 1998 έχει 26 τάι μπρέικ (14-12). Το μεγαλύτερο σε διάρκεια τάι μπρέικ που έχει αγωνιστεί ο Ολυμπιακός ήταν τη σεζόν 2000-01 όπου για τη φάση των ομίλων ηττήθηκε 3-2 από την Τουρ (την αντιμετωπίζει και πάλι τώρα στο Τσάλεντζ Καπ) όταν ηττήθηκε 3-2 στο Ρέντη και το 5ο σετ κρίθηκε με 19-17 για τους Γάλλους. Το μεγαλύτερο σε διάρκεια σετ του Ολυμπιακού στη διοργάνωση είναι με 34-32 και το έχει παίξει δύο φορές. Τη σεζόν 2006-07 νίκησε 3-2 σετ τη βελγική Ροζελάρε και πήρε το 1ο σετ 34-32, ενώ με το ίδιο σκορ έχασε το πρώτο σετ του επαναληπτικού προημιτελικού αγώνα με την Ντιναμό Μόσχας στο Ρέντη. Ο Ολυμπιακός εάν κέρδιζε αυτό το σετ πολύ πιθανό να προκρίνονταν στο φάιναλ-4 της σεζόν 2009-10.

Ο Παναθηναϊκός συνολικά έχει αγωνιστεί σε 21 τάι μπρέικ στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση και έχει νικήσει τα 7 και έχει χάσει τα 14. Μάλιστα από τα 21 τα 15 τα έχει παίξει μετά το 1998 οπότε καθιερώθηκε το νέο σύστημα καταγραφής πόντων και αναβαθμίστηκε και το Τσάμπιονς Λιγκ. Σε αυτά τα 15 τάι μπρέικ έχει 4 νίκες και 11 ήττες. Μάλιστα τη σεζόν 2004-05 απώλεσε την πρόκριση στο τοπ-6 στη διαφορά των πόντων με την γερμανική Φριντρισχάφεν καθώς έχασε 3-1 σετ στην Γερμανία και νίκησε 3-1 σετ στην Γλυφάδα αλλά με συνολικούς πόντους 185-193 αποκλείστηκε. Ο Παναθηναϊκός στο ανανεωμένο Τσάμπιονς Λιγκ κατάφερε να περάσει τους ομίλους στις 4 από τις 5 σεζόν που αγωνίστηκε. Μάλιστα τη μία συνέχισε στο CEV Cup έφτασε μέχρι τον τελικό του 2009, ενώ τις άλλες τρεις αποκλείστηκε σε επαναληπτικούς αγώνες που κρίθηκαν στο τάι μπρέικ. Το 2007 αποκλείστηκε από τη Ματσεράτα χάνοντας τον επαναληπτικό προημιτελικό 3-2 στη Γλυφάδα, το 2008 αποκλείστηκε από την Πιατσέντσα χάνοντας τον επαναληπτικό προημιτελικό 3-2 από την Πιατσέντσα στην Ιταλία και τη σεζόν 2009-10 στα πλέι οφ των «12» αποκλείστηκε από τη Ντιναμό Μόσχας χάνοντας με 3-2 σετ στη Γλυφάδα και μάλιστα το 3ο σετ τελείωσε 34-32 υπέρ των Ρώσων όπου ήταν και το μεγαλύτερο σετ που έχει παίξει το τριφύλλι.  

Ο Άρης έδωσε 7 αγώνες στη μοναδική του συμμετοχή τη σεζόν 1997-98 με το παλιό σύστημα. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης για έναν βαθμό πίσω από την δεύτερη του Α΄ομίλου ισπανική Αλμερία στην οποία αγωνίζονταν ο Χόρχε Ελγκέτα. Ετσι ο Άρης δεν προκρίθηκε στο φάιναλ-4 ωστόσο η μοναδική παρουσία του στη διοργάνωση πέρασε στην ιστορία ως η πρώτη ελληνική ομάδα που νίκησε ιταλική στην έδρα της και μάλιστα με 3-0 σετ. Ο Άρης είχε νικήσει τη Μόντενα στην Ιταλία 3-0 σετ (15-10, 15-7, 15-4). Η ιταλική ομάδα εκεί στη χρονιά είχε αναδειχτεί πρωταθλήτρια Ευρώπης και έχασε μόνο από την Άρη στην έδρα της.

Ο ΠΑΟΚ γράφει στο ενεργητικό του την τρίτη συνεχή παρουσία στο Τσάμπιονς Λιγκ σηκώνοντας ψηλά το γόητρο του ελληνικού βόλεϊ σε πολύ δύσκολες εποχές. Ο δικέφαλος μόνο που καταφέρνει να αγωνίζεται μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων κάνει έναν άθλο και οι εμπειρίες από την συμμετοχή του θα είναι πολύτιμες για τα επόμενα χρόνια.

Αυτοί που έγραψαν ιστορία

Ο Μάριος Γκιούρδας, ο Αντρέι Κράβαρικ, ο Γιώργος Ντράγκοβιτς, ο Ανδρέας Θεοδωρίδης ο σημερινός προπονητής του ΠΑΟΚ Ντανιέλε Ρίτσι, ο Αλέκος Λεώνης, ο Γιάννης Λάιος, ο Τομ Χοφ είναι μεταξύ αυτών που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Γκιούρδας και ο Κράβαρικ είναι δύο από τους τέσσερις βολεϊμπολίστες που έχουν από πέντε παρουσίες σε φάιναλ-4 Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Γκιούρδας είναι μάλιστα ο μοναδικός αθλητής που αγωνίστηκε σε τελικές φάσεις με δύο διαφορετικές ομάδες: Τον Ολυμπιακό (3 φορές) και τον Ηρακλή (2 φορές). Ο Κράβαρικ είναι ο μοναδικός αθλητής που έχει ζήσει και τα 5 φάιναλ-4 του Ηρακλή, ενώ έχει αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ με δύο διαφορετικές ομάδες (Άρης και Ηρακλής).

Ο Γιώργος Ντράγκοβιτς και ο Ανδρέας Θεοδωρίδης έχουν επίσης πέντε παρουσίες σε φάιναλ-4 πρωταθλητριών και Τσάμπιονς Λιγκ.

Από 4 συμμετοχές σε φάιναλ-4 πρωταθλητριών έγραψαν ο Γιάννης Φάκας, ο Γιώργος Λυκούδης, ο Σωτήρης Αμαριανάκης, ο σημερινός προπονητής του Εθνικού Αλεξανδρούπολης Σάκης Μουστακίδης και ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης ο οποίος μάλιστα ήταν ο μοναδικός που αγωνίστηκε το 1982 και σε τρία συνεχόμενα το 1992, το 1993 και το 1994.

Ο Ντανιέλε Ρίτσι που σήμερα είναι προπονητής στον ΠΑΟΚ έχει τρεις τίτλους στο Κυπέλλο Πρωταθλητριών με τη Ραβένα και μία παρουσία σε τελικό με τον Ολυμπιακό το 2002.

Ο Αλέκος Λεώνης είναι ο Ελληνας προπονητής με τις περισσότερες παρουσίες σε φάιναλ-4 Τσάμπιονς Λιγκ (4 συνολικά) και δύο παρουσίες σε τελικούς.

Ο Αμερικανός κεντρικός Τομ Χοφ είναι ο ξένος με τις περισσότερες παρουσίες σε φάιναλ-4 Τσάμπιονς Λιγκ, τέσσερς συνολικά και όλες με τον Ηρακλή.

Ο Ζένια Γκόρτσανιουκ που αγωνίζεται σήμερα στη Νίκη Αιγινίου ήταν στο ρόστερ του Ηρακλή στις τέσσερις από τις πέντε παρουσιές του σε φάιναλ-4 Τσάμπιονς Λιγκ και είναι ο μοναδικός αθλητής που συνεχίζει την ενεργό δράση. Στη δράση παραμένει και ο Κώστας Χριστοφιδέλης ο οποίος έχει αγωνιστεί στα φάιναλ-4 του 2001 και του 2002 με τον Ολυμπιακό.

Ο Γιάννης Λάιος και ο Στέλιος Καζάζης είναι οι μοναδικοί που έχουν παρουσίες σε φάιναλ-4 ως παίκτες και ως προπονητές και μάλιστα με την ίδια ομάδα (τον Ολυμπιακό). Ο Λάιος ήταν παίκτης στο φαιναλ-4 του 1982 και προπονητής στον τελικό του 1992, ενώ ο Στέλιος Καζάζης στην πρώτη του χρονιά που πήρε μεταγραφή από τον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε με τον Ολυμπιακό στο φάιναλ-4 του 1994 και στο φάιναλ-4 του 1995 ήταν προπονητής.

Οι μεγάλοι άτυχοι ήταν ο Ραϊμόν Βίλντε και ο Μάριος Γκιούρδας που λίγο πριν τους τελικούς του 1992 και του 2002 αντίστοιχα τραυματίστηκαν και δεν αγωνίστηκαν, ενώ ο Σέρβος Ντεγιάν Μπρντοβιτς που αγωνίστηκε με τον Ολυμπιακό στα φάιναλ-4 του 1992 και του 1993 δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.

Ο ΠΑΟΚ μπαίνει στους ομίλους με τον αγώνα κόντρα στην Σασταμάλα (5/12, 19.00)

ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ
     ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
ΑΡ. ΣΕΖΟΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΘΛΗΤΗΣ ΤΡΙΤΑΘΛΗΤΗΣ
1. 1969-70: Ολυμπιακός ΣΦΠ    
2. 1070-71: Παναθηναϊκός ΑΟ    
3. 1971-72: Παναθηναϊκός ΑΟ    
4. 1972-73: Παναθηναϊκός ΑΟ    
5. 1973-74: Παναθηναϊκός ΑΟ    
6. 1974-75: Ολυμπιακός ΣΦΠ    
7. 1975-76: Παναθηναϊκός ΑΟ    
8. 1976-77: Ολυμπιακός ΣΦΠ    
9. 1977-78: Παναθηναϊκός ΑΟ    
10. 1978-79: Ολυμπιακός ΣΦΠ    
11. 1979-80: Ολυμπιακός ΣΦΠ    
12. 1980-81: Ολυμπιακός ΣΦΠ    
13. 1981-82: Ολυμπιακός ΣΦΠ    
14. 1982-83: Παναθηναϊκός ΑΟ    
15. 1983-84: Ολυμπιακός ΣΦΠ    
16. 1984-85: Παναθηναϊκός ΑΟ    
17. 1985-86: Παναθηναϊκός ΑΟ    
18. 1986-87: Παναθηναϊκός ΑΟ    
19. 1987-88: Ολυμπιακός ΣΦΠ    
20. 1988-89: Ολυμπιακός ΣΦΠ    
21. 1989-90: Ολυμπιακός ΣΦΠ    
22. 1990-91: Ολυμπιακός ΣΦΠ    
23. 1991-92: Ολυμπιακός ΣΦΠ    
24. 1992-93: Ολυμπιακός ΣΦΠ    
25. 1993-94: Ολυμπιακός ΣΦΠ    
26. 1994-95: Ολυμπιακός ΣΦΠ    
27. 1995-96: Παναθηναϊκός ΑΟ    
28. 1996-97: Παναθηναϊκός ΑΟ    
29. 1997-98: Α.Σ.Άρης    
30. 1998-99: Ολυμπιακός ΣΦΠ    
31. 1999-00 Ολυμπιακός ΣΦΠ    
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
32. 2000-01: Ολυμπιακός ΣΦΠ Γ.Σ.Ηρακλής  
33.

2001-02:

Ολυμπιακός ΣΦΠ Γ.Σ.Ηρακλής  
34. 2002-03: Γ.Σ.Ηρακλής Ολυμπιακός ΣΦΠ  
35. 2003-04: Ολυμπιακός ΣΦΠ Γ.Σ.Ηρακλής  
36. 2004-05: Παναθηναϊκός ΑΟ Γ.Σ.Ηρακλής  
37. 2005-06: Γ.Σ.Ηρακλής Ολυμπιακός ΣΦΠ  
38. 2006-07: Παναθηναϊκός ΑΟ Γ.Σ.Ηρακλής Ολυμπιακός ΣΦΠ
39. 2007-08: Γ.Σ.Ηρακλής Παναθηναϊκός ΑΟ Ολυμπιακός ΣΦΠ
40. 2008-09: Γ.Σ.Ηρακλής Παναθηναϊκός ΑΟ  
41. 2009-10: Ολυμπιακός ΣΦΠ Παναθηναϊκός ΑΟ  
42. 2010-11: Ολυμπιακός ΣΦΠ Παναθηναϊκός ΑΟ  
43. 2011-12: Γ.Σ.Ηρακλής    
  2012-13: Χωρίς εκπρόσωπο    
44. 2013-14: Ολυμπιακός ΣΦΠ    
45. 2014-15: Ολυμπιακός ΣΦΠ    
46. 2015-16: Π.Α.Ο.Κ.    
47. 2016-17: Π.Α.Ο.Κ.    
48. 2017-18: Π.Α.Ο.Κ.    
ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ
       ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ, ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥΣ, ΝΙΚΕΣ - ΗΤΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΦΑΪΝΑΙΛ-4
ΑΡ. ΣΕΖΟΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΑΓΩΝΕΣ ΝΙΚΕΣ ΗΤΤΕΣ ΦΑΪΝΑΛ-4
1. 1969-70: Ολυμπιακός ΣΦΠ 4 2 2  
2. 1070-71: Παναθηναϊκός ΑΟ 4 2 2  
3. 1971-72: Παναθηναϊκός ΑΟ 2 0 2  
4. 1972-73: Παναθηναϊκός ΑΟ 4 2 2  
5. 1973-74: Παναθηναϊκός ΑΟ 2 0 2  
6. 1974-75: Ολυμπιακός ΣΦΠ 4 1 3  
7. 1975-76: Παναθηναϊκός ΑΟ 4 1 3  
8. 1976-77: Ολυμπιακός ΣΦΠ 2 0 2  
9. 1977-78: Παναθηναϊκός ΑΟ 2 0 2  
10. 1978-79: Ολυμπιακός ΣΦΠ 4 3 1  
11. 1979-80: Ολυμπιακός ΣΦΠ 2 1 1  
12. 1980-81: Ολυμπιακός ΣΦΠ 2 0 2  
13. 1981-82: Ολυμπιακός ΣΦΠ 9 4 5 Παρίσι-4η
14. 1982-83: Παναθηναϊκός ΑΟ 4 1 3  
15. 1983-84: Ολυμπιακός ΣΦΠ 4 2 2  
16. 1984-85: Παναθηναϊκός ΑΟ 2 0 2  
17. 1985-86: Παναθηναϊκός ΑΟ 4 2 2  
18. 1986-87: Παναθηναϊκός ΑΟ 4 3 1  
19. 1987-88: Ολυμπιακός ΣΦΠ 4 1 3  
20. 1988-89: Ολυμπιακός ΣΦΠ 10 5 5  
21. 1989-90: Ολυμπιακός ΣΦΠ 4 2 2  
22. 1990-91: Ολυμπιακός ΣΦΠ 4 2 2  
23. 1991-92: Ολυμπιακός ΣΦΠ 12 8 4 Πειραιάς-2η
24. 1992-93: Ολυμπιακός ΣΦΠ 10 7 3 Πειραιάς-3η
25. 1993-94: Ολυμπιακός ΣΦΠ 6 3 3 Άντερλεχτ-4η
26. 1994-95: Ολυμπιακός ΣΦΠ 6 4 2 Βιέννη-3η
27. 1995-96: Παναθηναϊκός ΑΟ 7 4 3  
28. 1996-97: Παναθηναϊκός ΑΟ 7 5 2  
29. 1997-98: Α.Σ.Άρης 7 4 3  
30. 1998-99: Ολυμπιακός ΣΦΠ 7 3 4  
31. 1999-00 Ολυμπιακός ΣΦΠ 9 7 2  
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
32. 2000-01: Ολυμπιακός ΣΦΠ 10 6 4  
33. 2000-01: Γ.Σ.Ηρακλής 6 2 4  
34. 2001-02: Ολυμπιακός ΣΦΠ 10 6 4 Οπόλε-2η
35. 2001-02: Γ.Σ.Ηρακλής 10 7 3 Οπόλε-3η
36. 2002-03: Γ.Σ.Ηρακλής 6 2 4  
37. 2002-03: Ολυμπιακός ΣΦΠ 6 2 4  
38. 2003-04: Ολυμπιακός ΣΦΠ 6 4 2  
39. 2003-04: Γ.Σ.Ηρακλής 10 6 4 Μπέλγκοροντ-4η
40. 2004-05: Παναθηναϊκός ΑΟ 10 7 3  
41. 2004-05: Γ.Σ.Ηρακλής 10 8 2 Πυλαία-2η
42. 2005-06: Γ.Σ.Ηρακλής 14 11 3 Ρώμη-2η
43. 2005-06: Ολυμπιακός ΣΦΠ 8 3 5  
44. 2006-07: Παναθηναϊκός ΑΟ 12  7 5  
45. 2006-07: Γ.Σ.Ηρακλής 10 4 6  
46. 2006-07: Ολυμπιακός ΣΦΠ 10 3 7  
47. 2007-08: Γ.Σ.Ηρακλής 6 3 3  
48. 2007-08: Παναθηναϊκός ΑΟ 10 7 3  
49. 2007-08: Ολυμπιακός ΣΦΠ 6 3

3

 
50. 2008-09: Γ.Σ.Ηρακλής 12 11 1 Πράγα-2η
51. 2008-09: Παναθηναϊκός ΑΟ 6 2 4  
52. 2009-10: Ολυμπιακός ΣΦΠ 10 6 4  
53. 2009-10: Παναθηναϊκός ΑΟ 8 4 4  
54. 2010-11: Ολυμπιακός ΣΦΠ 6 1 5  
55. 2010-11: Παναθηναϊκός ΑΟ 6 1 5  
56. 2011-12: Γ.Σ.Ηρακλής 6 3 3  
  2012-13: Πρώτη φορά χωρίς ελληνική ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ
57. 2013-14: Ολυμπιακός ΣΦΠ 6 3 3  
58. 2014-15: Ολυμπιακός ΣΦΠ 6 1 5  
59. 2015-16: Π.Α.Ο.Κ. 6 1 5  
60. 2016-17: Π.Α.Ο.Κ. 4 2 2  
61. 2017-18: Π.Α.Ο.Κ.        
ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ (1970-1999)- ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ (ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 1999-00
ΑΡ. ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΓΩΝΕΣ ΝΙΚΕΣ ΗΤΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ FINAL-4
1. Ολυμπιακός ΣΦΠ 29 187 95 92 6
2. Παναθηναϊκός ΑΟ 18 98 48 50 0
3. Γ.Σ.Ηρακλής 10 90 57 33 5
4. Π.Α.Ο.Κ. 3 10 3 7 0
5. Α.Σ.Άρης 1 7 4 3 0
  ΣΥΝΟΛΟ 61 392 207 185 11

Επιμέλεια αφιερώματος Κώστας Ασημακόπουλος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.