Ταρνατόρος: Στόχος της ΕΣΑΠ να υπάρχει βίντεο ρέφερι στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ

Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για το All Star Game που θα γίνει στην Ερμούπολη της Σύρου το Σάββατο 16 Μαρτίου ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ Παντελής Ταρνατόρος απάντησε σε ερωτήματα εκτός διοργάνωσης όπως για το πότε θα προμηθευτεί η ΕΣΑΠ το διαιτητικό βίντεο (video referee) και για το εάν θα υπάρξουν αλλαγές στα πλέι άουτ και στον αριθμό των ομάδων στο πρωτάθλημα της Volley League.
Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ είπε:

Για το βίντεο ρέφερι:

«Παρότι κάναμε κι επίσημα την παραγγελία μας λίγο μετά τα Χριστούγεννα και πληρώσαμε μάλιστα εγκαίρως για την προμήθεια ενός συστήματος βίντεο ρέφερι, υπήρξε καθυστέρηση από την ιταλική εταιρεία παραγωγής. Σήμερα το πρωί κατά σύμπτωση πήραμε την τελική τους απάντηση. Στο επόμενο 10ήμερο θα έρθει στη χώρα μας ένα πλήρες σύστημα βίντεο ρέφερι. Η συμφωνία είναι τελειωμένη. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σίγουρα στα πλέι οφ. Πρέπει όπως αντιλαμβάνεστε να γίνει και δοκιμή. Θα έρθει προσωπικό εκπαιδευμένο από την Ιταλία με έξοδα της ΕΣΑΠ και θα εκπαιδεύσουν ανθρώπους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να το χειρίζονται. Θα γίνει ένα δοκιμαστικό παιχνίδι φιλικό για να το λειτουργήσουμε. Πρόθεση μας είναι να το εφαρμόσουμε για πρώτη φορά στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ στις 22 Μαρτίου στο Μελίνα Μερκούρη».

Σχετικά με το κόστος λειτουργίας και για το εάν θα καταργηθούν οι επόπτες στα ματς που θα υπάρχει βίντεο ρέφερι όπως έγινε και στην Ιταλία, ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ είπε:

«Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα στο λειτουργικό σύστημα και εμείς έχουμε προμηθευτεί το δεύτερο καλύτερο που υπάρχει. Μας καλύπτει πλήρως. Συμβουλευτήκαμε και τους Ιταλούς. Πρόσθεση μας είναι να προμηθευτούμε τόσα συστήματα όσα είναι και οι ομάδες στην κατηγορία. Το κόστος είναι τεράστιο. Ενα τέτοιο σύστημα έχει 38.000 Ευρώ και κάθε χρόνο χρειάζεται ανανέωση η κάθε μία άδεια που είναι κοντά στα 10.000 Ευρώ. Προσπαθούμε να εντάξουμε την επένδυση στην προμήθεια των VAR του ποδοσφαίρου. Κάνουμε μεγάλες προσπάθειε για να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό αξιοπιστίας. Στην Ιταλία πράγματι δεν υπάρχουν επόπτες στους αγώνες που έχουν VAR. Θα τα δούμε όλα βήμα, βήμα. Οταν έρθει το VAR και μπει στην ζωή μας σε συνεργασία με τους διαιτητές θα αποφασίσουμε το καλύτερο για το πρωτάθλημα».

Για τoν αριθμό των ομάδων στο πρωτάθλημα της Volley League την σεζόν 2019-20:

«Η απόφαση της ΕΣΑΠ είναι ότι από τη σεζόν 2020-21 οι ομάδες του πρωταθλήματος θα είναι 10. Αυτό αποφασίστηκε το περασμένο καλοκαίρι. Βάσει νόμου, αυτό μπορείς να το κάνεις σε δύο σεζόν από την ημέρα που το αποφάσισες. Αν τυχόν ο Ηρακλής Χαλκίδας συμμετείχε στο πρωτάθλημα, τότε δεν θα είχαμε θέμα. Για να μπορέσουν οι ομάδες να γίνουν 10 σε δύο χρόνια, θα πρέπει τη σεζόν 2019-20 να είναι 11, έτσι ώστε να υποβιβαστούν 3 και να ανέβουν 2 από την Α2 και να υπάρχει ισορροπία. Οσο για τα πλέι οφ της εφετινής σεζόν δεν έχει τεθεί ζήτημα για αλλαγή αλλά και να υπήρχε θέμα δεν θα μπορούσε να γίνει καμία αλλαγή».