Κοινοτικοί παίκτες ΕΣΑΠ, ΕΟΠΕ και ΠΑΣΑΠ

Ολοκληρώθηκε η γενική συνέλευση και η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΑΠ, χωρίς ωστόσο να προκύψει η μεγάλη είδηση, με εξαίρεση ίσως την επιβεβαίωση του χθεσινού θέματος του Sportsfeed το οποίο αναφερόταν στους κοινοτικούς αθλητές.

του Δημήτρη Τυχάλα

Αν και το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι το φλέγον, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ΕΣΑΠ στην προκήρυξη του νέου πρωταθλήματος θα αναφέρει ότι στο φύλλο αγώνος θα μπορεί να αναγράφεται απεριόριστος αριθμός κοινοτικών από κάθε ομάδα, αλλά σε περίπτωση που κάποιος σύλλογος έχει έναν μη κοινοτικό, τότε θα μπορεί να έχει στην 12άδα (ή 14άδα) έως τέσσερις ξένους (κοινοτικούς και μη).
Μια ακόμη σημαντική λεπτομέρεια; Ο αριθμός των ξένων που μπορεί να έχει η κάθε ομάδα στο ρόστερ της αλλάζει με υπουργική απόφαση.
Ο αριθμός των ξένων που δηλώνονται στο φύλλο αγώνος, αλλάζει με μια απλή τροποποίηση της προκήρυξης αν αποφασιστεί ότι πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρος διαχωρισμός κοινοτικών και μη κοινοτικών αθλητών», είχαμε γράψει στο χθεσινό μας κείμενο και προφανώς προς τα εκεί βαδίζουμε.
Απλά να αναφέρουμε ότι στο αίτημα της αύξησης των ξένων σε 7, η απάντηση του yφυπουργείου ήταν αυτή που περιμέναμε: «Φέρτε μου τη σύμφωνη γνώμη της ΕΟΠΕ και του ΠΑΣΑΠ και εγώ την υπογράφω αμέσως».
Ο ΠΑΣΑΠ δεν πρόκειται να πει «ναι», η ΕΟΠΕ δεν θα πάρει την καυτή πατάτα στα χέρια της και το θέμα δεν θα προχωρήσει.
Θα επαναλάβουμε όμως όπως και στην αρχή πως το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι το πιο σημαντικό καθώς υπάρχουν άλλα ζητήματα πολύ πιο σοβαρά.
Στα θετικά το γεγονός ότι μάλλον έχει κλειδώσει η χορηγία του ΟΠΑΠ στις 550.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ, από 630.000 που ήταν πέρσι), αρκεί βέβαια να υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη του πρωταθλήματος.
Κι εδώ α ερωτηματικά παραμένουν, καθώς ναι μεν το υφυπουργείου αθλητισμού έχει διάθεση να βοηθήσει μέσω της ΕΡΤ, αλλά αν δεν ξεκαθαρίσει το τηλεοπτικό τοπίο στο ποδόσφαιρο (όπου η ΕΡΤ είναι πολύ πιθανό να συνεργαστεί με τη NOVA) δεν μπορεί να προκύψει κάτι ουσιαστικό.
Κι εδώ ίσως αν η NOVA δεν έχει όλες τις ομάδες της Super League, ίσως ανοίξει ένα μεγαλύτερη παράθυρο για το βόλεϊ (ενώ επιβεβαιώθηκε ότι ως έσχατο μέσο η ΕΣΑΠ θα πληρώσει αυτή τις τηλεοπτικές παραγωγές).
Ένταση προέκυψε μετά την απόρριψη του αιτήματος του Ηρακλή Χαλκίδας να μην παρακρατηθεί το 25% των χορηγιών από τις νεοφώτιστες ομάδες της περσινής (Χαλκίδα, Κύζικος), σεζόν αλλά και της φετινής (Εθνικός, Αιγινίο) με τους εκπροσώπους της Χαλκίδας να αποχωρούν, ενώ όπως φάνηκε στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Αδειοδότησης τα νέα δεν θα είναι ιδιαίτερα καλά.
Ο Παναθηναϊκός μέσω του εκπροσώπου του ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες από τη διοίκηση πρωτοδικείου να βρεθεί λύση (περιμένοντας τα λεφτά που οφείλουν ΠΑΕ, ΚΑΕ) ωστόσο οι πράσινοι, ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης και όπως όλα δείχνουν η Παναχαϊκή, αλλά και ο Ηρακλής Χαλκίδας (ο μάνατζερ των Ρενάν, Τάπια έστειλε έγγραφο ότι υπάρχουν οφειλές) αύριο δεν θα πάρουν άδεια, ωστόσο θα υπάρξει και μια τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 24 Ιουλίου.
Λογικά η ΕΣΑΠ θα συνεδριάσει εκ νέου στις αρχές Αυγούστου για την προκήρυξη του νέου πρωταθλήματος (όπου εκεί θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους ξένους, κοινοτικούς, κλπ), την κλήρωση και την ημερομηνία έναρξης, ενώ στο σημερινό ΔΣ παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Γιώργος Καραμπέτσος.
Ο τελευταίος ανέλυσε την κακή οικονομική κατάσταση της ομοσπονδίας, εξήγησε ότι περιμένει συγκεκριμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για να δοθεί μια ανάσα στην ΕΟΠΕ κι αν αυτό συμβεί τότε κι ο ίδιος θα μπορέσει να μειώσει τα παράβολα των συμβολαίων (ελλήνων και ξένων).

ΠΗΓΗ www.sportsfeed.gr