Πόλεμος στο φιλέ με θύματα τους αθλητές

Ένα άρθρο για την αποχή των διαιτητών της ΕΣΠΕΜ, απέστειλε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος του katerinisport.gr:

"Ήλπιζα ότι δε θα χρειαζόταν να μπω στη διαδικασία να γράψω αυτό το άρθρο, αλλά όπως πριν 2 χρόνια ζούμε ξανά «ιστορικές στιγμές», με την συνεχιζόμενη αποχή των διαιτητών της ΕΣΠΕΜ.

Πριν 2 χρόνια έγινε λόγος για 2 άτομα (Πρόεδρο ΕΣΠΕΜ, Πρόεδρο ΣΥΔΠΕΜ), που η προσωπική τους κόντρα έγινε αιτία για να μην διεξαχθούν αγώνες επί 5 Σαββατοκύριακα. Φέτος όλοι οι εμπλεκόμενοι θεωρούν ότι δεν είναι προσωπικό. Κι έχουν δίκιο. Υπάρχουν, πλέον, 2 πόλοι, όπως διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια κι έχουν αναλωθεί σε παιχνιδάκια εξουσίας. Όποιος ουδέτερος ήταν στη συνέλευση της Βέροιας θα καταλάβει ότι μιλάμε για εκατέρωθεν άσβεστο μίσος, που σκοπός είναι να εξοντώσω τους «οξαποδώ».

Πάρθηκε μία απόφαση κατά πλειοψηφία (8-6), για αίτηση στην ΕΟΠΕ αγώνων με διαιτητές ειδικού σκοπού, κατά τη γνώμη μου , καταδικασμένη εκ των προτέρων, αφού υπάρχει τόσο δεδικασμένο προ τριετίας για την τύχη των πρωταθλητών στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και προφανώς στα ανδρών - γυναικών. Υπάρχει, επίσης, μία δικαστική απόφαση ακύρωσης της πρόβλεψης διεξαγωγής αγώνων με διαιτητές ειδικού σκοπού.

Η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά του Αρχέλαου, ώστε να πραγματοποιηθεί η ίδια συνέλευση άμεσα, μ’ όλους τους εμπλεκόμενους (Προέδρους ΕΟΠΕ, ΣΥΔΠΕΜ, ΟΔΒΕ), ακόμη και με παρουσία αθλητών για να καταλάβουν από την κουβέντα το λόγο που δεν παίζουν, απορρίφθηκε.

Οι διαιτητές, επικαλούμενοι τη νομιμότητα ζητάνε την παραίτηση του Γιώργου Δόντσιου από την Επιτροπή Διαιτησίας, με την αιτιολογία επίσης ότι είναι ανεπιθύμητος από το σύνολο των συναδέλφων του, πράγμα που αυτός αποκρούει λέγοντας ότι έχει μιλήσει με αρκετούς που δεν έχουν πρόβλημα μαζί του. Οι διαιτητές θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος να σταματήσει να παρανομεί η ΕΣΠΕΜ είναι η αποχή. Επειδή υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες του κανονισμού, δε θα ήταν πιο φρόνιμο να γίνει μία τέτοια συνέλευση, όπως προτάθηκε από τον Αρχέλαο, αφού η συνάντηση της Κοζάνης, έδωσε συμφωνία, που οι μεν κατηγορούν τους δε ότι καταστρατηγήθηκε; Για να καταλάβουμε και τα σωματεία τι πραγματικά συμβαίνει;

Επειδή οι μεν θεωρούν ότι τους ορισμούς τους κάνει ο Πρόεδρος της ΕΣΠΕΜ (κάτι που διαψεύδει ο κ. Δόντσιος τονίζοντας ότι δε δέχεται ως θέμα αρχών, υποδείξεις από κανέναν) κι οι δε ότι αν αλλάξει, οι ορισμοί θα γίνονται από τον Πρόεδρο του ΣΥΔΠΕΜ (με τον ίδιο να τονίζει σε κάθε περίπτωση ότι ακόμα και στα συμβούλια του ΣΥΔΠΕΜ πολλές φορές είναι μειοψηφία), δεν άρχισαν τα πρωταθλήματα. Να πούμε και μια φορά την αλήθεια. Το αν υπάρχει νόμος που δεν τηρείται ας το βρει η υπηρεσία. Το αν η αποχή είναι παράνομη και καταχρηστική ας το βρει η υπηρεσία με κατάλληλες ενέργειες που έπρεπε να γίνουν προ πολλού. Αλλιώς να εξηγήσετε στα παιδιά ότι δεν παίζουν για πράγματα που έπρεπε να είναι λυμένα, ή να τα λύσετε μεταξύ σας χωρίς να έχουμε θέμα με τα πρωταθλήματα, απλώς αιωρούνται. Κι ότι τα προβλήματα των ενηλίκων γίνονται κυρίως προβλήματα των παιδιών.

Ήδη υπάρχουν θέματα με κάποιες ομάδες να ακυρώνουν και προπονήσεις. Να δούμε αν συνεχιστεί αυτή η ομορφιά όταν τα παιδιά θα εξαφανιστούν, τι αγώνες θα διαιτητεύουν οι διαιτητές και τι ομάδες θα έχουν για να «παραγοντίζουν» οι παράγοντες. Όταν το αντικείμενο όλων θα είναι το «κενό σύνολο».

Υπάρχει και το θέμα με τις δύο ομάδες που προσέφυγαν στο ΑΣΕΑΔ, με την υπόθεση να εκδικάζεται στις 8 Δεκεμβρίου και την απόφαση να αναμένετε καμιά δεκαριά μέρες αργότερα, που είναι κι αυτό ένα «βαρίδι», ακόμη και αν ξεκινήσουν  τα πρωταθλήματα.

Τρία νέα πρόσωπα κάνουν μια σπουδαία διοικητική προσπάθεια για το τμήμα βόλεϊ του Αρχέλαου, ο οποίος κατεβάζει όλα τα τμήματα συν 2η ομάδα παγκορασίδων (9 αγωνιστικά), όντας η μοναδική στην περιφέρεια με αυτόν τον αριθμό φέτος. Παράλληλα λειτουργεί για πρώτη φορά τμήμα ενηλίκων ανδρών και γυναικών, μη αγωνιστικό. Τα τελευταία χρόνια έχει πλήθος αθλητριών κι αθλητών που αγωνίστηκαν σε εθνικές ομάδες (Λαδένη, Καλανταρίδου, Φακοπουλίδου, Φωτιάδης, Κυπαρίσση), σε ανώτερες κατηγορίες (Στεφανίδου – φέτος Μακεδόνες, Φραγκουλίδου – φέτος Ναύαρχος Βότσης). 5 αθλήτριές του μοιράστηκαν μία 1η θέση, μία 2η θέση, δύο 3ες θέσεις σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα στην άμμο (Μάτιου, Δερβένη, Πεπόνη, Τσιουτσιούλη, Χανδόλια), τα τελευταία 3 χρόνια. Εννοείτε πως δεν είναι οι Θεοί του βόλεϊ, αλλά κάτι χαζοκαταφέρνουν, κάτι κινείται...

Επειδή, τέθηκε η πρόταση για αγώνες με διαιτητές ειδικού σκοπού. Όταν θα λήξουν όλα, κατά τον Ιανουάριο, ή τον Μάρτιο, ή ξεκινήσουμε με τους ειδικού σκοπού, τότε θα συμβούν στην ομάδα του Αρχέλαου τα εξής:

  • Με βάση το δεδικασμένο του 2013 και την απόφαση δικαστηρίου, υπέρ ΟΔΒΕ και κατά ΕΟΠΕ, για το άκυρο του άρθρου περί διαιτητών τέτοιων, το να επιμένουν κάποιοι ότι αν μας δώσει την άδεια και την «πλάτη» της η ΕΟΠΕ, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, όλα θα κυλήσουν καλώς, είναι το λιγότερο προσβλητικό και λόγος να κοπούν καλημέρες. Οπότε, αν πρώτα ο Θεός, πετύχει το στόχο της, στο νεανίδων, δε θα πάρει μέρος στο Πανελλήνιο, καθώς εκτός των διαιτητών έχουν δικαίωμα προσβολής κι άλλα σωματεία.
  • Αν δεν πάρει μέρος σ’ αυτήν την παρωδία, θα τιμωρηθεί η γυναικεία ομάδα -3 βαθμούς για νεάνιδες και -3 για κορασίδες από ΕΟΠΕ κι ΕΣΠΕΜ. Οπότε αντί για γήπεδα, θα τρέχουμε δικαστήρια να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες.
  • Αν πάρει μέρος θα τιμωρηθεί από ΕΟΠΕ, αν καταφύγουν ομάδες της Α2 που έχουν έννομο συμφέρον με τον ίδιο τρόπο. Την τιμωρία δεν τη γλιτώνει πάντως, γιατί φταίχτης για όλο αυτό το μπάχαλο είναι (κυρίως, ο Αρχέλαος, αλλά και κάποιες άλλες ομάδες! Αυτές ας ζητήσουν συγγνώμη από τα παιδιά που δεν παραγοντίζουν και τ’ αφήνουν βορά στους επαγγελματίες του είδους.

Υπάρχουν και κάποια ερωτήματα που βασανίζουν πολλά μυαλά, που δεν είναι μέσα στα πράγματα και βομβαρδίζονται με πληροφορίες ξαφνικά:

  • Η αρχική σύνθεση της επιτροπής διαιτησίας, μετά τις εκλογές, είναι δεσμευτική ή πρέπει να αλλάζει όταν η λίστα μη εν ενεργεία θα έχει νέο μέλος ανώτερης κατηγορίας;
  • Είναι λόγος αυτός για αποχή διαιτητών; Δε λύνεται σε δικαστήριο, χωρίς να την πληρώνουν τα παιδιά;
  • Είναι σοβαρός λόγος για αθλητές -τριες το να μην υποχωρεί κανένας, γιατί αλλιώς «θα μας πατάν μια ζωή»;
  • Είναι γεγονός ότι με σύμφωνη γνώμη του σώματος τη Δευτέρα για μονομελή επιτροπή, βάση νόμου (Δρόσος Γεροβασίλης, ήδη μέλος, κοινής αποδοχής), τα πρωταθλήματα ξεκινούσαν άμεσα;;;
  • Η ΕΟΠΕ αλλά και τα δύο «στρατόπεδα» (διοίκηση ΕΣΠΕΜ εναντίον αντιπολίτευσης & Διαιτητών), θέλουν πράγματι να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα; Κι αν ναι, όλοι ή υπάρχουν εσωτερικές διαφωνίες;
  • Μήπως εν όψη εκλογών ΕΟΠΕ (5 Δεκεμβρίου), ΑΣΕΑΔ (Πήγασος Κοζάνης - Αρίων Πτολεμαΐδας Εναντίον ΕΣΠΕΜ, στις 8 Δεκεμβρίου) κι απόφαση αυτής (καμιά δεκαριά μέρες αργότερα), όλοι βολεύονται και δε λένε στα παιδιά ότι θα ξεκινήσετε Χριστουγεννιάτικα ή μετά το νέο έτος (στην καλύτερη περίπτωση) ή το Μάρτιο, ή την σεζόν 2017-18; Εκτός ίσως από τους διαιτητές που θα μείνουν ανενεργοί έως τότε κι υπάρχει κίνδυνος στελέχωσης στη διάρκεια μιας νεκρής σεζόν. Αν κερδίσει η ΕΣΠΕΜ όλα καλώς, αν χάσει και χρειαστούν νέες κληρώσεις, τότε θα είναι πιο μεγάλος ο κρότος κι ευκαιρία για «κανιβαλισμό» κατά προέδρου και Δ.Σ. ΕΣΠΕΜ.
  • Μήπως δεν είναι κανένας σίγουρος για την έκβαση αυτής και τρέμουν στην ιδέα αντιδράσεων, ακόμα και πριν την απόφαση, από γονείς κι αθλητές; Μήπως όλοι τρέμουν στην ιδέα ότι θα υπάρξουν καταγγελίες από παντού, αν χάσουν. Αλλιώς πώς να εξηγηθεί η μη αποδοχή του Δρόσου από την ΕΣΠΕΜ, ή η καταγγελία της απόφασης της Δευτέρας από τα δύο σωματεία.

Αν όλα αυτά είναι συμπεράσματα διεστραμμένης φαντασίας ζητώ ταπεινά συγγνώμη και καλώ για μία ακόμη φορά όλους τους εμπλεκόμενους για άμεση λύση, αφού όλοι λένε πως σκέφτονται πάνω απ’ όλα τα παιδιά…

Παναγιωτόπουλος Νίκος (katerinisport.gr)"