Γιοβάνη: "Δεν πιστεύω ότι μόνο το ταλέντο αρκεί εάν δε δουλέψεις και εσύ ο ίδιος"

H παλαιότερη αθλήτρια της Ηλιούπολης απ'  το φετινό ρόστερ, μίλησε στο www.ilioupoliwomenvolley.gr. και οριοθέτησε τους στόχους.

H Mάρβη Γιοβάνη συνδυάζει τις αρετές μιας έμπειρης αθλήτριας αλλά και την όρεξη για δουλειά που διακρίνει κορίτσια νεαρότερης ηλικίας. H 27χρονη διαγωνία έδωσε το στίγμα της φετινής πορείας του αθηναϊκού ενώ δε δίστασε να πει τα πράγματα όπως είναι γενικότερα για το ελληνικό βόλεϊ.

«Είναι λογικό φέτος η ομάδα να ξεκινάει έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την παραμονή στην κατηγορία ειδικά με τον ανταγωνισμό που θα βρει και από τους υπόλοιπους συλλόγους. Δε σας κρύβω ότι ως αθλήτρια πάντα κοιτάζω ψηλά γι” αυτό και θα ήθελα αν είναι δυνατόν να τερματίσουμε σε καλύτερη θέση από τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό θα είναι σίγουρα ένα βήμα προόδου για τη δουλειά που γίνεται φέτος. Υπάρχει καλό κλίμα στην ομάδα, ήρθαν πολλές νέες κοπέλες που είναι σε μια ώριμη ηλικία για βόλει, κάτι που φαίνεται απ” το φετινό μέσο όρο, ενώ έγινε επένδυση και μέσα από αθλήτριες πιο νεαρής ηλικίας«.

Εκτός απ” το πρωτάθλημα πόσο εφικτή είναι διάκριση στο Κύπελλο;

«Για να λέμε τα πράγματα με τ” όνομά τους, πέρυσι είχαμε και την τύχη με το μέρος μας στην Κλήρωση. Αναμφίβολα ήταν μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη εμπειρία η πρόκριση στο Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για όλους μας, καθώς η συμμετοχή στον ημιτελικό της Χίου σε συνδυασμό με το κλίμα της διοργάνωσης ήταν απ” τα πράγματα που χαίρεσαι και εύχεσαι πραγματικά να σου ξανασυμβεί. Οπότε, ας μη κρυβόμαστε. Μια καλή κλήρωση φέτος και όλα γίνονται...»
Αν θεωρήσουμε πως ήταν το καλύτερο γεγονός της περσινής χρονιάς το Φάιναλ Φορ, ποιο ήταν εκείνο που σε πλήγωσε;

«Θα ήθελα να είχαμε περισσότερο κόσμο στο γήπεδο. Καταλαβαίνω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος στην καθημερινότητά του, αλλά εδώ προσπαθούμε να κάνουμε τους φιλάθλους μας υπερήφανους αλλά ακόμα και όταν γνωρίζουμε την ήττα να ξέρουν ότι έχουμε δώσει 110% των δυνατοτήτων μας. Οπότε, εύχομαι να έχουμε περισσότερους θεατές στο γήπεδο κάθε εβδομάδα και εμείς από την πλευρά μας και είμαι σίγουρη ότι θα χαρούν τη φετινή μας πορεία. Είναι μια ομάδα που αξίζει την αγάπη του κόσμου της πόλης και το έχει αποδείξει".

Όσο για το φαβορί του φετινού τίτλου...

«Μπορεί να δυνάμωσαν οι περισσότερες ομάδες που διεκδικούν τετράδα, παράλληλα όμως δυνάμωσε και ο Ολυμπιακός ο οποίος διαβάζω ότι θέλει να πάει ακόμα καλύτερα στην Ευρώπη. Έτσι, είναι λογικό να διατηρεί την απόσταση που τον χωρίζει από τους διώκτες, λόγω εμπειρίας που διαθέτει και ικανότητας των αθλητριών του. Σίγουρα, είναι το φαβορί ΚΑΙ του φετινού τίτλου. Πάντως, περιμένω να γίνει μάχη για τη δεύτερη θέση όπου τα πράγματα είναι πιο αμφίρροπα".

Πως θα χαρακτήριζες το επίπεδο του γυναικείου βόλει από τότε που ξεκίνησες μέχρι σήμερα.

«Έχει πέσει το επίπεδο διότι ήρθαν ξένες αμφιβόλου αξίας, ενώ χάθηκαν πολλά ταλέντα τα οποία δεν είχαν τις αντοχές ώστε επιδείξουν διάρκεια στην καριέρα τους. Είμαι αισιόδοξη ότι κάτι καλύτερο μπορεί να συμβεί τα επόμενα χρόνια γιατί βλέπω ορισμένους ανθρώπους με όρεξη που θέλουν ν” ασχοληθούν ώστε να ανέβει και το επίπεδο του αθλήματος».

Θέλεις ν' αγωνιστείς στο εξωτερικό;

«Αναμφίβολα είναι πρόκληση για κάθε αθλήτρια να βρεθεί σε μια ομάδα εκτός συνόρων. Για να είμαι ειλικρινής δε με τρελαίνει η προοπτική του εξωτερικού, ίσως να είμαι η εξαίρεση (γέλια). Θέλω να αγωνίζομαι σε ομάδες της χώρας μου, ώστε να είμαι κοντά και στους δικούς μου ανθρώπους. Με όσες άσχημες καταστάσεις και αν αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα. Το καλό εδώ είναι ότι βελτιώνεσαι σε ατομικό επίπεδο αλλά δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες εξέλιξης".

Έχεις σκεφτεί με τι θα ασχοληθείς όταν σταματήσεις το βόλει;

«Αν και είναι λίγο μακρινό για μένα, θα ήθελα να γίνω προπονήτρια κυρίως σε Ακαδημίες ώστε να μάθω στα παιδιά όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία του αθλήματος βάσει της εμπειρίας που θα έχω αποκτήσει. Το μόνο σίγουρο είναι δε θέλω να φύγω απ” το χώρο καθώς μου αρέσει η επαφή με το βόλεϊ«.

Τι θα συμβούλευες μια νέα κοπέλα που ξεκινάει;

«Πρώτα-πρώτα θέλει αρκετή δουλειά. Δεν πιστεύω ότι μόνο το ταλέντο αρκεί εάν δε δουλέψεις και εσύ ο ίδιος. Είμαι της απόψης ότι σε πολλές περιπτώσεις η σκληρή δουλειά μπορεί να νικήσει ακόμα και το ταλέντο. Φυσικά και χρειάζεται πειθαρχία σε αυτό που κάνεις και να προσπαθείς καθημερινά μέσα από την προπόνηση να γίνεσαι καλύτερος ώστε να μη μείνεις στάσιμος. Όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους...»,

H πορεία της Γιοβάνη

2015-16 ΓΣ Ηλιούπολης
2014-15 ΓΣ Ηλιούπολης
2013-14 Βριλήσσια
2012-13 Βριλήσσια
2011-12 Βριλήσσια
2010-11 Βριλήσσια
2009-10 Α.Ε.Αγ.Παρασκευής
2008-09 Πανελλήνιος
2007-08 Πανελλήνιος
2006-07 ΓΣ Ηλιούπολης
2005-06 ΓΣ Ηλιούπολης
2004-05 Ένωση Βύρωνα
2003-04 ΓΣ Ηλιούπολης
2002-03 ΓΣ Ηλιούπολης

Διακρίσεις

Τέταρτη θέση με τα Βριλήσσια στην Α1 τη σεζόν 2013-14.
Τερμάτισε στη 17η θέση της βαθμολογίας του επάθλου «Novasports» με 48 βαθμούς (η μοναδική από την Ηλιούπολη που ήταν στην 25άδα).
Μετείχε στο «φάιναλ φορ» του Κυπέλλου Ελλάδος το 2016 με την Ηλιούπολη
Tρίτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων, με την Ένωση Βύρωνα, υπό τις οδηγίες του Βαγγέλη Περρόπουλου.